h

Theo de Jong

(1963)

Raadslid

Kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2022

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Theo de Jong en ik ben 58 jaar oud en ben geboren in Steenbergen. 

Ik heb in veel plaatsen in Noord-Brabant, pleeggezinnen en internaten gewoond omdat ik mijn ouders verloor op jonge leeftijd. Ik ben dus een ervaringsdeskundige op het gebied van jeugdzorg, maar dan wel in een tijd dat de overheid het echt als hun eigen taak zag. De laatste periode woonde ik via het Jeugdcentrum de Vliert in ’s Hertogenbosch op begeleidend kamerbewoning tot ik zelfstandig werd. Sinds 1982 woon ik in Bergen op Zoom. Ik heb mavo, havo en verschillende vakopleidingen afgerond en toen ik 21 was begon ik met werken bij General Electric Plastics als procesoperator. Van 1990 tot 1993 was ik werkzaam bij de melkfabriek Van Menken en Grieken in Oud Gastel waar ik 1e operator was. (Nieuwe titel voor meewerkend voorman). Van 1993 tot 2014 (massaontslag) heb ik bij Philip Morris gewerkt als procesoperator en praktijkbegeleider. Al vanaf het begin van mijn werkzame leven ben ik lid van de FNV en ben ik me daarvoor ook gaan inzetten als kaderlid. Ook ben ik gecertificeerd FNV-consulent op het gebied van Werk en inkomen en Adviseur Sociale Voorzieningen. Beide houden in dat ik advies geef aan leden die met vragen komen en indien nodig voer en maak ik juridische intakes als blijkt dat een lid juridische bijstand nodig heeft. In 2018 ben ik Burgerlid geworden voor onze SP-afdeling en aan het eind van datzelfde jaar heb ik het fractievoorzitterschap overgenomen. Tot op heden ben ik dat nog steeds en ik doe dat met veel plezier. 

Ik ben er trots op dat ik de komende 4 jaren weer fractievoorzitter mag zijn.

Waarom ben je lid geworden van de SP? 

Ik was al sinds het begin van de jaren 90 een SP-stemmer en toen het overduidelijk werd dat de PvdA haar ideologische veren afwierp en onder Wim Kok koos voor de “derde weg”, ben ik rond 2000 lid geworden van de SP. Maatschappelijke betrokkenheid heeft er bij mij altijd ingezeten dus toen ik in 2014 mijn werk kwijtraakte heb ik bewust gekozen om mij actief  maatschappelijk in te gaan zetten. Dat ik dit voor de SP doe is voor mij een logische keuze omdat ik al lang tegenstander was van de afbraak van “ons” sociale systeem. Ik zie steeds vaker dat mensen met gewone banen, door scheefgroei, steeds slechter af zijn. Dit geld natuurlijk ook voor de mensen die afhankelijk zijn van een inkomensvoorziening zoals uitkering, WW, AOW, WIA enz. Hoewel men op rechts beweert dat er geen kloof bestaat tussen “arm en rijk”, vind ik dat die wel erg zijn losgezongen van de realiteit en dus lekker in hun bubbel blijven zitten. De SP heeft een duidelijke visie die mooi vertaald is in “Heel de Mens”. Ik ben het daar helemaal mee eens.

Hoe vind je dat de SP het doet?

Ik vind dat de SP het goed doet maar dat wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen. Er blijft werk aan de winkel. Wij blijven pal staan voor rechtvaardigheid en de menselijke waardigheid. We dragen altijd solidariteit uit. Het is toch prachtig dat wij deze kernwaarden al lang omarmen? Politiek bedrijven we niet om de populariteitsprijs te krijgen maar omdat je misstanden waarneemt die bestreden moeten worden. Besturen is geen doel maar een middel om onze normen en waarden verder te laten wortelen. Ook vanuit een oppositierol en samenwerking kun je toch belangrijke zaken voor elkaar krijgen. Kleine en gedegen stappen maken, zorgen ervoor dat je dicht bij je eigen basis blijft. Ik geloof niets van de woorden dat “links” zichzelf moet heruitvinden. Een partij evolueert en als de basis sterk is dan kom je vanzelf weer bovendrijven.

Wat zou de SP moeten doen om succes te gaan hebben in de toekomst?

Als je niet meteen succesvol bent moet je het niet direct over een andere boeg willen gooien. Ik denk juist dat dit onze kracht is. We laten ons niet snel ontmoedigen. We zullen ervan leren en daarmee onze basis versterken. Misstanden blijven benoemen en bestrijden. Snelle successen leiden vaak tot een diepe val en dat moet je juist voorkomen. Onze eigen evaluatie, over hoe we het doen, moeten we vooral blijven maken en van daaruit beslissen welke stappen we moeten nemen.

Zoals ik al eerder zei, over de buitenwacht die vindt, dat “links” zichzelf moet heruitvinden, die zien niet dat standvastig blijven zichzelf een keer uitbetaalt.

Zoals Bots zingt in “De lange weg”;

De weg is lang, en kent ook eenzaamheid, maar mensen voert de strijd niet alleen. Komt Socialisten trekt ten strijde en weest paraat. De strijd is niet langer te vermijden als je maar weet waar het steeds om gaat.

Samen staan we sterk!

 

U bent hier