h

Geld of je leven? Wat ben jij waard voor de Nederlandse gezondheidszorg?

Foto: BrianJackson / Getty Images/iStockphoto
5 uur 1 oktober 2020, het loskoppelen van slangen maakt een einde aan een drie dagen durende lijdensweg. Mijn moeder komt op 55 jarige leeftijd te overlijden aan de gevolgen van haar chemokuur. Gestorven aan het medicijn. Ironisch en wrang.

Door: Esmee de Koning (Voorzitter SP Bergen op Zoom)


Nog wat wranger toen ik jaren later stuitte op een nieuwsartikel uit 2019. Via een simpele DNA test kan voorkomen worden dat mensen overlijden aan hun chemokuur. Deze test kost 75 euro per patiënt. Hoewel de groep die gered kan worden met deze test klein is, kan het 80 mensen per jaar redden, mensen zoals mijn moeder.

Waarom wordt deze test niet gebruikt? Ik kan maar één reden bedenken: marktwerking in de zorg. Wat is het eigenlijk? Simpelweg, dat bedrijven de taken in de zorg vervullen in plaats van de overheid. Een ziekenhuis is dus in handen van een bedrijf in plaats van de overheid.

En wat doet een bedrijf? Die maakt winst. Dus wanneer een geneesmiddel zoals deze DNA test of medicijnen niet winstgevend genoeg zijn, (het kost meer geld dan het levens redt) wordt het niet gebruikt.

Onze gezondheidszorg wordt gerund als een McDonalds. Ze hebben targets, er moet gegroeid worden en alles moet zo efficiënt en snel mogelijk. En wanneer jouw Big Mac niet genoeg klanten meer trekt verdwijnt deze netjes van het menu.

Probeer ik nu met een zielig verhaaltje of over de rug van mijn overleden moeder politieke zieltjes te winnen? Nee, absoluut niet. Dit is de kei en keiharde werkelijkheid van ons zorgsysteem en de achterliggende farmaceutische industrie. Het systeem waar je genezing een optelsom is en aan de onderkant van de rekening genoeg levens moet redden in verhouding met de kosten, waar derdewereldlanden geen coronavaccinatie konden krijgen omdat farmaceutische bedrijven hier een patent op hadden en waar jouw gezondheid niets meer is dan een product.

De toename van bedrijven in de zorg maakt ons tot een identiteitsloos prijskaartje, het kost ons ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorgers en mensenlevens.

Nog geen 75 euro voor een mensenleven

Nog geen 75 euro voor een levenslang gemis.

Nog geen 75 euro voor jouw leven.

Lees ook:

https://www.sp.nl/onderwerp/zorgstelsel-zonder-winst-en-bureaucratie

U bent hier