h

Eerst de bijstand uitkleden, en daarna de raadsvergoedingen verhogen!

12 januari 2004

Eerst de bijstand uitkleden, en daarna de raadsvergoedingen verhogen!

Geachte raadsleden,

Met verbazing hebben wij kennis genomen van de voorstellen om de secundaire beloning voor raadsleden en duo-burgerleden en de partijsubsidies voor fractieondersteuning te verhogen.

De huidige raads- en onkostenvergoedingen, totaal € 1.364 bruto per maand, en de al bestaande secundaire voorwaarden, zoals een gratis fax en een gratis pc-configuratie, zijn al ruim. Toch wordt voorgesteld om daar bovenop de raadsleden onder andere nog een gratis internetabonnement (€ 240 per raadslid per jaar), fractieondersteuning (€ 1.000 per fractie per jaar) en persoonlijke fractieondersteuning (€ 250 per raadslid per jaar) te geven. De kosten daarvan bedragen jaarlijks
€ 25.000. Ook wordt aangekondigd dat er dit jaar nog een voorstel voor kinderopvang voor raadsleden zal volgen. En dat in een periode waarin iedere burger en maatschappelijke organisatie in deze gemeente de broekriem dient aan te halen.

Wij hebben momenteel niet de behoefte om inhoudelijk op deze voorstellen te reageren. Wij vinden het namelijk ongepast om überhaupt al te praten over dergelijke ideeën in een tijd waarin u bijvoorbeeld:

- de OZB met 2% extra bovenop de inflatiecorrectie heeft verhoogd;
- de Wet werk en bijstand zo karig mogelijk heeft ingevoerd;
- maatschappelijk nuttige instanties heeft gekort op de subsidies.

Dit alles omdat u anders, volgens eigen zeggen, de gemeentebegroting niet sluitend kon krijgen!

Volgens ons horen gemeentebestuurders ook in financieel moeilijke tijden het goede voorbeeld te geven. Zo zou het een mooi gebaar van solidariteit met de Bergenaren zijn geweest als u tijdens de begrotingsbehandeling vrijwillig de raadsvergoedingen had verlaagd. Dit om te tonen dat ook ú bereid bent om een steentje bij te dragen aan het oplossen van de financiële problemen waarin de gemeente verkeert. Politiek bedrijft men immers niet om de hoge vergoedingen, maar uit maatschappelijke betrokkenheid.

Het juist nú verbeteren van de financiële positie van de raadsleden en de raadspartijen geeft precies het tegenovergestelde signaal: “Jammer voor de gemeentekas, als het ons maar goed gaat!” Dit is natuurlijk niet uit te leggen aan de Bergse burgers aan wie u wel offers heeft gevraagd.

Wij hopen er daarom op dat u ook inziet dat dit niet kan, en deze voorstellen gaat afwijzen.

Met vriendelijke groet,

Bestuur SP afdeling Bergen op Zoom

Namens deze

Wim Zaal

U bent hier