h

Hernieuwde oproep aan de gemeente om te protesteren tegen de Rijksbezuinigingen

24 april 2004

Hernieuwde oproep aan de gemeente om te protesteren tegen de Rijksbezuinigingen

L.S.,

Woensdag 14 april was staatssecretaris Mark Rutte in Steenbergen in debat met Ewout Irrgang, fractiemedewerker van de SP in de Tweede Kamer.

Tijdens dit debat heeft de SP Bergen op Zoom de staatssecretaris geconfronteerd met de gevolgen van de invoering van de Wet werk en bijstand in de gemeentelijke praktijk. De heer Rutte eindigde de discussie met de woorden: “Stuur maar een mail, dan kijk ik er wel eens naar.”

De SP Bergen op Zoom heeft deze uitnodiging aanvaard, en een e-mail gestuurd aan de staatssecretaris. In die e-mail heeft Wim Zaal eerst geschetst wat nu al de gevolgen voor de gemeenten zijn van het korten op de rijksbijdragen. Een onlangs aangekondigde nieuwe verlaging van de bijstandsgelden zal de financiële positie van de gemeenten nog verder verslechteren. Dit zal ongetwijfeld weer leiden tot nog verdere bezuinigingen door de gemeenten.

In de e-mail heeft de SP daarom een dringende oproep gedaan aan Staatssecretaris Mark Rutte om te stoppen met bezuinigen op de bijstandsgelden die de gemeenten van het rijk ontvangen. Recent heeft het ministerie aangekondigd dat deze rijksbijdrage wederom met 8% zal worden verlaagd. Na de negatieve gevolgen die de invoering van de Wet werk en bijstand al heeft gehad voor de minima, lijkt dit de SP een uitermate slecht idee.

Verleden jaar oktober heeft de SP Bergen op Zoom het college van B&W al gevraagd te protesteren tegen het rijksbeleid. Het college heeft toen niet aangetoond dit te willen doen. Gelet op de aangekondigde nieuwe rijkskortingen heeft de SP daarom besloten om zelf te protesteren, in het belang van de gemeente en alle inwoners. Maar de oproep aan het college om ook te protesteren blijft natuurlijk overeind.

Wij roepen u bij deze nogmaals op om namens de gemeente Bergen op Zoom krachtig te protesteren tegen deze aangekondigde verlaging met 8% op het inkomensdeel van de Wet werk en bijstand!

Ter informatie is de e-mail aan staatssecretaris Rutte bijgesloten.

Met vriendelijke groet,

Werkgroep minima van de
SP afdeling Bergen op Zoom,

Namens deze

Wim Zaal

U bent hier