h

"Lokale belastingen Bergen op Zoom stijgen in 2005 tussen de 10 en 14%!"

8 november 2004

"Lokale belastingen Bergen op Zoom stijgen in 2005 tussen de 10 en 14%!"

SP BESCHULDIGT COLLEGE VAN VERSTREKKEN VERKEERDE INFORMATIE

Het college van burgemeester en wethouders weet het zeker: de gemeentelijke belastingen in 2005 zullen slechts gering stijgen. De SP beweert echter het tegenovergestelde en doet dat op grond van een doorrekening van raadsvoorstellen. De Bergse socialisten komen tot een aantal opvallende en precies tegenovergestelde conclusies!

Door Leo Elenbaas

"In de raadsstukken meldt het college dat de ozb-tarieven slechts met 1,8% worden verhoogd. Echter", zo laat SP'er Wim Zaal weten, "via een ingewikkelde rekenkundige truc wordt een extra opbrengst in de tarieven versleuteld. De werkelijke stijging van de ozb-tarieven bedraagt 4,6%", stelt hij.
"De ozb-tarieven stijgen met 4,6%, maar de ozb-aanslagen stijgen voor ieder woningtype anders. Voor de meeste bewoners van een appartement, flat of bejaardenwoning zal de ozb-aanslag volgend jaar tussen de 7,3% en 11,7% hoger zijn."
Volgens de SP zal de stijging van de totale gemeentelijke belastingaanslag (ozb, rioolrecht, afvalstoffenheffing en hondenbelasting) in 2005 voor de meeste burgers tussen de 10 en 14% hoger zijn. "Dit komt met name door de stijging van de ozb (+ 4,6%), het rioolrecht (+ 13,7%) en het verdwijnen van de Zalmsnip."

Dubbele tik
De SP heeft verder uitgerekend dat de minima in Bergen op Zoom er door het halveren van de belastingkwijtschelding tussen de 340 en 420 euro per jaar op achteruit gaan. "Omdat veel minima in de relatief goedkope flats en bejaardenwoningen wonen, en zodoende met de hoogste ozb-stijging worden geconfronteerd, krijgen zij een dubbele tik te incasseren.
Al met al worden de burgers, vooral de minima, volgend jaar door de gemeente met stevige lastenverzwaringen geconfronteerd. En dat in een tijd van loonmatiging. De SP vindt het daarom bijzonder vreemd dat het college uitstraalt de lasten slechts matig te zullen laten stijgen. Veel burgers zullen onaangenaam verrast zijn als in februari de aanslag gemeentelijke belastingen binnenkomt", verwacht het Bergse SP-lid.

Heel verbaasd
Wim Zaal begrijpt dat er nagedacht wordt over eventuele belastingverhogingen in een tijd van financiële krapte. "Maar dit moet dan wel duidelijk worden verteld aan de burgers. Als het college alsmaar uitstraalt de belastingen te matigen, dan sta je als burger wel heel verbaasd te kijken als in februari de belastingaanslag 10 tot 14% hoger blijkt te zijn. Een goed bestuur moet ook gewoon over lastenverzwaringen durven te spreken. Het college moet er gewoon eerlijk voor uitkomen dat het de ozb met 4,6% wil laten stijgen, en het rioolrecht met 13,7%."

Eigen fout
Natuurlijk is het zo dat de minima geen ruim 400 euro per jaar kunnen missen. "Maar gelukkig kan de raad zijn eigen fout nog herstellen. De belastingverordening waarin alles formeel wordt geregeld staat deze maand op de raadsagenda. De raad heeft dus nog alle kans om te laten zien dat het gemeentebestuur er niet alleen is voor de hogere inkomens, maar ook voor de minima. Met name voor de andere linkse partijen wordt het nu tijd om hun sociale gezicht te tonen. Het is eigenlijk ongeloofwaardig dat een PvdA-wethouder (bedoeld wordt Piet van den Kieboom, red.) de halvering van de kwijtschelding verdedigt, en dat in de raad zowel de PvdA als GroenLinks daarin meegaan", aldus Zaal.

Gemeentewoordvoerder Erwin Stander laat weten dat de ozb-tarieven wel degelijk met 'slechts' 1,8% omhoog gaan en niet met 4,6%, zoals de SP beweert. "En dat het rioolrecht met 13,7% stijgt, dat klopt wel. Maar wethouder Van der Weegen heeft dat percentage ook zo naar buiten gebracht. Die 13,7% is nodig om uiteindelijk - na een reeks van verhogingen uitgesmeerd over een aantal jaren - een kostendekkend bedrag te krijgen. Dit vloeit voort uit afspraken die met de raad zijn gemaakt."

U bent hier