h

SP geeft haar mening over de OZB-plannen en de halvering van de belastingkwijtschelding

4 november 2004

SP geeft haar mening over de OZB-plannen en de halvering van de belastingkwijtschelding

De SP Bergen op Zoom heeft haar mening over de voorgestelde ozb-tarieven 2005 en de voorgenomen halvering van de belastingkwijtschelding voor minima aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt.

In de pers en in de raadsstukken schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom dat zij de gemeentelijke belastingen in 2005 slechts gering wil laten stijgen. De SP Bergen op Zoom heeft de voorstellen doorgerekend, en komt tot een aantal opvallende en precies tegenovergestelde conclusies:

1) Het college schrijft dat de ozb-tarieven slechts met 1,8% worden verhoogd. Echter, via een ingewikkelde rekenkundige truc wordt een extra opbrengst in de tarieven versleuteld. De werkelijke stijging van de ozb-tarieven bedraagt 4,6%;

2) De ozb-tarieven stijgen met 4,6%, maar de ozb-aanslagen stijgen voor ieder woningtype anders. Voor de meeste bewoners van een appartement, flat of bejaardenwoning zal de ozb-aanslag volgend jaar tussen de 7,3% en 11,7% hoger zijn;

3) De stijging van de totale gemeentelijke belastingaanslag (ozb, rioolrecht, afvalstoffenheffing en hondenbelasting) zal volgend jaar voor de meeste burgers tussen de 10% en 14% hoger zijn. Dit komt met name door de stijging van de ozb (+4,6%), het rioolrecht (+13,7%) en het verdwijnen van de zalmsnip;

4) De minima in Bergen op Zoom gaan er door het halveren van de belastingkwijtschelding tussen de € 340 en € 420 per jaar op achteruit. Omdat veel minima in de relatief goedkope flats en bejaardenwoningen wonen, en zodoende met de hoogste ozb-stijging worden geconfronteerd, krijgen zij een dubbele tik te incasseren.

Al met al worden de burgers, vooral de minima, volgend jaar door de gemeente met stevige lastenverzwaringen geconfronteerd. En dat in een tijd van loonmatiging. De SP vindt het daarom bijzonder vreemd dat het college uitstraalt de lasten slechts matig te zullen laten stijgen. Veel burgers zullen onaangenaam verrast zijn als in februari de aanslag gemeentelijke belastingen binnenkomt. Een goed bestuur moet ook gewoon over lastenverzwaringen durven spreken. Het college moet er gewoon eerlijk voor uitkomen dat het de ozb met 4,6% wil laten stijgen, en het rioolrecht met 13,7%.

En natuurlijk mag het nooit zo zijn dat de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Het is daarom voor de SP nog steeds onbegrijpelijk dat de gemeenteraad heeft besloten de belastingkwijtschelding met 50% te verminderen. De minima kunnen die ruim € 400 per jaar gewoon niet missen!

U bent hier