h

Vrijstelling minima hersteld

10 november 2004

Vrijstelling minima hersteld

De minima krijgen toch weer volledige vrijstelling van gemeentelijke belastingen en heffingen. De korting van een paar honderd euro op jaarbasis is daarmee van de baan. Een plan van de PvdA kreeg de meerderheid.

Uiteindelijk stemden alleen de VVD, GBWP en Leefbaarheid tegen. Het plan van de PvdA behelst een beperkte verhoging van de ozb voor huiseigenaren, de opbrengst gaat naar de minima.

Het debat lag niet eenvoudig omdat de gemeenteraad vorig jaar had besloten de ozb niet met meer dan de inflatie te verhogen. Nog maar anderhalve maand geleden besloot de raad in meerderheid om de belastingvrijstelling voor de minima te halveren.

Het college wees er bij monde van wethouder Cees van der Weegen op dat de gemeenteraad verschillende keren verhogingen van de ozb had afgekeurd. Hij zei het net niet, maar leek het wel te bedoelen: geen behoefte aan zigzagbeleid. Daarbij zou het beleid onbedoeld gunstig uitpakken voor mensen met hoge inkomens in een huurflat.

Voor een deel van de voorstanders lag het ook lastig. Lijst Linssen bijvoorbeeld had een eigen voorstel ingediend, inhoudend dat de minima met dik 48 euro zouden worden gecompenseerd (de vroegere Zalmsnip die met ingang van volgend jaar ook definitief vervallen is). Lijst Linssen kwam daarnaast met het plan om de minima met ingang van 2006 weer volledig te compenseren. Het eerste plan van Lijst Linssen kon op geen enkele steun rekenen, het tweede werd overgenomen door de meerderheid.

Leefbaarheid kwam met weer een andere voorstel. Leefbaarheid wilde het nodige binnenhalen door te bezuinigen op rioleringen en groen, maar daar wilde geen andere fractie aan.

Van de VVD was al bekend dat ze zich ten felste zou verzetten tegen plannen voor verhoging van de ozb. GBWP sloot zich daarbij aan. D66/BSD steunde het PvdA-voorstel.

GroenLinks steunde met dankbaarheid de PvdA. Het CDA zei bij monde van Frans Mouws moeite te hebben met de verhoging van de ozb, maar aan de andere kant had ook zijn fractie in september slechts met de grootst mogelijke moeite ingestemd met het schrappen van de helft van de vrijstelling. Onder toezegging van PvdA’er Nol Hagenaars dat de PvdA de komende jaren niet meer over de ozb zal beginnen, stemde het CDA voor.

Lijst Linssen had het er maar moeilijk mee. Verhoging van de belasting ligt lastig, maar Lijst Linssen had in september ook op hoge toon het onaanvaardbaar over het schrappen van de vrijstelling veroordeeld. Uiteindelijk koos Lijst Linssen voor de minima.

Het werd nog even spannend omdat Sia Kiezenbrink (CDA) om hoofdelijke stemming vroeg. Zij zelf week af van de lijn van haar fractie en stemde tegen. Uiteindelijk gingen zestien raadsleden akkoord, dertien bleven tegen.

U bent hier