h

Bergen op Zoom en het minimabeleid, ook opletten in 2005!

1 december 2004

Bergen op Zoom en het minimabeleid, ook opletten in 2005!

De ozb-soap is tot een einde gekomen. Om € 425.000 te bezuinigen was de belastingkwijtschelding bijna gehalveerd, en vervolgens de ozb voor woningeigenaren bijna buitensporig verhoogd.

De coalitie dreigde uit elkaar te vallen, de wethouder financiën wilde opstappen. En uiteindelijk werd er opeens een reservepotje gevonden, zodat er helemaal niets hoeft te worden bezuinigd. De gemeentelijke politici lieten zich weer eens van hun beste kant zien.

Maar is dit nu de eerste maal dat men zo met de belastingen rommelt? Nee, luidt het antwoord. In december 2003 werd onder het mom van aanpassen van het minimabeleid aan de Wet werk en bijstand al geprobeerd de belastingkwijtschelding vanaf 2004 te verlagen naar 75%. Toen luidde het argument dat de mensen daardoor eerder geprikkeld zouden worden om te gaan werken. De SP heeft hier toen ook al tegen geprotesteerd, en ook de meeste andere partijen ging dit idee toen veel te ver. Het plan is toen afgeserveerd. Voor de gewenste bezuiniging die niet doorging werd, jawel, toen ook al een reservepotje gevonden.

Ook probeerde het college om de zalmsnip in 2004 maar voor de helft uit te keren. De andere helft wilde men in de gemeentekas achter houden. Dit onder het mom dat de burgers vast konden wennen, want in 2005 wordt deze toch door het Rijk geschrapt. Met name de SP heeft daar tegen geprotesteerd, en met succes. De zalmsnip is uiteindelijk in 2004 helemaal uitgekeerd aan de bewoners. Ook van dit plan zouden vooral de minima de dupe zijn geworden. Zij zouden immers € 22,69 minder hebben ontvangen op hun bankrekening.

Maar als een jaar eerder deze plannen al zijn afgeschoten, wat bezielt het college dan om toch weer te komen met een verlaging van de belastingkwijtschelding?

Als argument werd een tekort van € 425.000 op de middelen voor het minimabeleid gegeven. Maar dat kon ook op een andere manier worden opgelost, is nu gebleken. Bijvoorbeeld door ozb-tarieven te verhogen. Maar dit zou, volgens de VVD en GBWP, tegen het raadsprogramma ingaan. Maar laten we dan nog even teruggaan naar een jaar geleden. Om de begroting 2004 sluitend te krijgen is toen de ozb ook met 2% extra (bovenop de inflatie) verhoogd. En geen enkele partij of wethouder is toen met aftreden gaan dreigen. Blijkbaar ging de extra verhoging toen niet tegen hetzelfde raadsprogramma in.

En dan de uiteindelijke oplossing: dekking van het tekort uit de investeringsreserve. Is pas na de begrotingsbehandeling duidelijk geworden dat er geld over was in deze reserve? Het is niet te hopen, want dat zou betekenen dat het financiële beheer in de gemeente niet op orde is. Het blijft daarom vreemd dat de wethouder pas dit idee opperde toen de boel bijna volledig ontspoord was.

Het kan haast niet anders of het halveren van de kwijtschelding is een bewuste beleidskeuze. Het huidige college wil blijkbaar het gemeentelijke minimabeleid letterlijk minimaliseren. In 2003 is dat niet gelukt. In 2004 was het bijna gelukt. Te vrezen valt dat in 2005 een nieuwe aanval op het minimabeleid zal worden ingezet. Hopelijk gaat dan niet het aloude "driemaal is scheepsrecht" op. De SP zal in ieder het minimabeleid scherp blijven volgen, en zonodig direct actie ondernemen. De SP is niet tegen rijkdom, maar wel tegen armoede!

U bent hier