h

Zalmsnip alsnog uit verordening geschrapt

26 januari 2005

Zalmsnip alsnog uit verordening geschrapt

De gemeenteraad van Bergen op Zoom zal komende donderdag naar alle waarschijnlijkheid in meerderheid besluiten om de burgers met ingang van dit jaar niet langer op de Zalmsnip te trakteren. Lijst Linssen en de Socialistische Partij willen de Zalmsnip nog wel laten uitkeren, de overige partijen vinden dat niet nodig. Dat werd duidelijk na de commissievergadering. Hierdoor lopen alle Bergse huishoudens dit jaar een extraatje van iets meer dan 45 euro mis.

Er is veel te doen geweest over de afschaffing van de lokale lastenverlichting (in de vorm van de Zalmsnip), met ingang van 1 januari 2005. Het betreffende wetsvoorstel is op 21 juli vorig jaar bij de Tweede Kamer ingediend en uiteindelijk op 30 december 2004 in het Staatsblad gepubliceerd. De wet bepaalt dat de afschaffing in werking treedt op 1 januari 2005, maar eind december werd echter bekendgemaakt dat de wet referendabel is. Met andere woorden: hierdoor zou de inwerkingtreding van de wet naar 5 februari verschuiven. Omdat voor de belastingheffing en de toekenning van de Zalmsnip de situatie op 1 januari doorslaggevend is, ‘moesten' gemeenten alsnog tot uitkering van de Zalmsnip overgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) drong bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan op reparatiewetgeving, maar daartoe is het ministerie niet bereid.

Belastingheffing
De voor dit jaar geldende Bergse verordening onroerende-zaakbelastingen 2005 stelde de gemeenteraad vast in de vergadering van 9 november vorig jaar, het definitief te hanteren tarief op 25 november. Op die tijdstippen was het vervallen van de Zalmsnip nog bij het parlement in behandeling. Daarom hebben de gemeentebestuurders het vervallen van het artikel over de Zalmsnip afhankelijk gesteld van de inwerkingtreding van de wet. Nu die niet op 1 januari in werking is getreden, geldt het betreffende artikel in de gemeentelijke belastingverordening op1 januari 2005 nog. “Aangezien de regeling zoals die op 1 januari 2005 geldt voor de belastingheffing van belang is en het steeds de bedoeling is geweest de Zalmsnip met ingang van die datum af te schaffen, moet u het artikel over de Zalmsnip alsnog met ingang van 1 januari 2005 laten vervallen", luidt het collegevoorstel dat donderdagavond aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. "Dit kan alleen met terugwerkende kracht. Wij vinden terugwerkende kracht gerechtvaardigd omdat de afschaffing per 1 januari 2005 voorzienbaar is geweest."

1,3 miljoen
De kans is erg groot dat 27 januari in meerderheid besloten zal worden om in de verordening onroerende-zaakbelastingen 2005 met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2005 het artikel over de zalmsnip te laten vervallen. Daardoor houdt de gemeente circa 1,3 miljoen euro in de knip en lopen alle huishoudens in de gemeente Bergen op Zoom iets meer dan 45 euro mis. Of wel 30 leutneutbonnen... De Cliëntenraad heeft afgelopen maandag nog een brief naar het gemeentebestuur gestuurd met het verzoek alsnog over te gaan tot uitbetaling van de Zalmsnip. "In heel Nederland zijn door tal van organisaties die zich met de belangen van uitkeringsgerechtigden bezighouden gemeenten benaderd om die 45 euro alsnog uit te keren dan wel met de onroerende-zaakbelasting te verrekenen. Enschede heeft in deze kwestie het voortouw genomen en besloten de Zalmsnip dit jaar nog uit te keren. Deze gemeente gaat ervan uit dat het Rijk gehouden is de kosten hiervan alsnog aan de gemeente te betalen”, laat voorzitter Louis van de Watering namens de Cliëntenraad weten.

U bent hier