h

"Ho! Niet Zo!"

10 maart 2005

"Ho! Niet Zo!"

SP Bergen op Zoom steunt protest tegen de EU-dienstenrichtlijn

De SP Bergen op Zoom verspreidt deze week de folder “Ho! Niet zo!” met informatie over de gevolgen van de EU-dienstenrichtlijn, ook wel de Bolkenstein-richtlijn genoemd. Deze richtlijn heeft als doel al het dienstenverkeer in Europa te liberaliseren. Deze richtlijn drijft de kwaliteit en inhoud van de diensten en de arbeidsvoorwaarden van allen die daarin werkzaam zijn naar het laagste punt van Europa.

De dienstenrichtlijn verbiedt bijvoorbeeld het stellen van eisen aan de groepsgrootte in de kinderopvang of het aantal ‘handen aan het bed’ in de bejaardenzorg. De richtlijn kan in heel Europa ook het einde betekenen voor de sociale huursector: huren afschermen voor marktwerking met subsidies en maximumtarieven is dan verboden.

Als een Engels bedrijf Nederlandse werknemers inhuurt om in Nederland bepaalde diensten te verrichten, geldt voor hen de arbeidstijdenwet van het Engelse moederbedrijf, en zullen de personeelsleden langere werkweken moeten draaien dan de Nederlandse wet eigenlijk toestaat.

Een Poolse afvalverwerker die in Nederland opereert is vooral gehouden aan de Poolse milieuwetgeving. De veel strengere Nederlandse milieueisen kan hij veelal naast zich neerleggen.

De SP Bergen op Zoom vindt deze dienstenrichtlijn dan ook een van de vele slechte zaken die in de Europese grondwet staan, en steunt daarom het protest tegen deze Dienstenrichtlijn en de Europese grondwet van harte.

De folder die wordt verspreid is een initiatief van het platform Stop de EU-dienstenrichtlijn, een breed platform van Nederlandse organisaties (o.a. de SP) die zich verzetten tegen het voorstel van voormalig EU commissaris Frits Bolkestein. Op 19 maart organiseert zij in Brussel een grote internationale demonstratie tegen deze liberaliseringplannen. Meer informatie is te vinden op dienstenrichtlijn.nl. Daar kan ook een petitie tegen deze dienstenrichtlijn worden getekend.

U bent hier