h

Niet alleen OVER jongeren praten, maar ook MET jongeren praten!

18 maart 2005

Niet alleen OVER jongeren praten, maar ook MET jongeren praten!

Omdat de SP Bergen op Zoom de laatste tijd nogal veel media-aandacht heeft gekregen, is ze door de jeugdraad uitgenodigd om deel te nemen aan het Groot Bergs Jeugddebat 2005. Een uitnodiging die natuurlijk met plezier is aanvaard. Gerard van Sprundel en Wim Zaal hebben die avond meegedaan aan dit lagerhuisdebat.

Er werd gediscusieerd over de volgende twee vragen:

Is uitgaan in Bergen op Zoom nog veilig?

Doet de politiek te weinig voor jongeren?

Op basis van de algemene SP-gedachte en werkmethode bracht de SP zelf de volgende stelling in:

"Jongeren moeten meer betrokken worden bij de ontwikkelingen in de stad. Er moet daarom niet alleen OVER de jongeren maar ook MET de jongeren worden gesproken!"

Dit standpunt kon rekenen op applaus van de jeugdraad. Het blijkt dat de jeugdraad zich genegeerd voelt door het college van B&W. En dat terwijl de jeugdraad een officieel adviesorgaan van de gemeente is. Voor de SP is dat onbegrijpelijk.

Bezuinigingen op jongerenwerk

Ook is die avond gebleken dat de gemeente flink heeft bezuinigd op het jongerenwerk. Zo wordt er niet langer een professionele jongerenwerker van Traverse ingehuurd, maar heeft een gemeenteambtenaar jongerenwerk erbij gekregen, bovenop zijn bestaande takenpakket. Het is logisch dat b.v. de ondersteuning van de jeugdraad hierdoor bijna nihil is geworden.

Deze bezuinigingen waren overigens door de SP al voorzien. Een van de bestuursleden heeft al in februari 2004, nog als voorzitter van Wijkcommissie Tuinwijk, hiervoor gewaarschuwd (lees de brief). Een duidelijk antwoord van de gemeente is destijds nooit ontvangen. Maar aan Traverse heeft wethouder Van den Kieboom toen laten weten dat jeugd- en jongerenwerk een speerpunt is voor de gemeente, en er daarom niet op mag worden bezuinigd. In BN De Stem van 25 maart 2004 was dit ook te lezen:

Wethouder P. van den Kieboom wil ook niet aangeven op welke projecten hij vindt dat gekort kan worden bij Traverse. Wel zegt hij dat de speerpunten vanuit de gemeente liggen bij ‘bewonersondersteuning, jeugd en veiligheid en breedtesport’.

Blijkbaar is er desondanks wel bezuinigd op de ondersteuning voor de jeugdraad. En uit de klachten die de jeugraad heeft, blijkt al dat deze besparing op de langere termijn vooral negatieve effecten heeft. Waar de jeugdraad uit Tholen tijdens het debat aangaf dat ze door de gemeente actief worden ondersteund en betrokken bij het beleid (ambtelijke stukken over jeugdzaken worden zelfs speciaal voor hen herschreven in duidelijke taal), wordt de jeugdraad in Bergen op Zoom maandelijks opgescheept met een dik pakket raadsstukken, waarvan 95% niets met het werk van de jeugdraad te maken heeft. Het is niet verwonderlijk dat de jeugdraad zo steeds verder afdrijft van de gemeente, en steeds meer moeite heeft om nieuwe leden te vinden.

Welzijnswerk is de smeerolie van de samenleving. Het zorgt voor sociale contacten, sociale betrokkenheid en sociale samenhang. Maar helaas is het ook een van de zaken waarop een gemeente heel makkelijk kan bezuinigen als het financieel even tegenzit. En keer op keer blijkt de bezuinigingsverleiding dan te groot om te weerstaan.

Presentje

Na afloop van het debat had de SP overigens nog een presentje voor alle debaters. Zij kregen allemaal het SP-boek 'Alles kids? Plan van de jeugd' mee als aandenken. Dit boek behandelt uitgebreid de visie op jeugd- en jongerenwerk van de Socialistische Partij. Deze visie is ook verwerkt in het SP-actieprogramma 2003-2007, Eerste weg links.

Al met al was het een interessant jeugddebat, dat zeker de moeite van het herhalen waard is.

U bent hier