h

SP protesteert tegen invoering € 45,- eigen bijdrage voor de deeltaxi

19 april 2005

SP protesteert tegen invoering € 45,- eigen bijdrage voor de deeltaxi

Op de agenda voor de commissie Maatschappelijke Dienstverlening en Cultuur stond het voorstel om voor het gebruik van de deeltaxi jaarlijks een eigen bijdrage van € 45,- te gaan vragen, bovenop de kosten voor het vervoer zelf. Gonny Andreas heeft gebruik gemaakt van het spreekrecht om de mening van de SP hierover te geven

Het standpunt van de SP is géén eigen bijdrage voor iedereen met een inkomen tot 120% van het minimumloon. Daarboven is een eigen bijdrage bespreekbaar, mits deze inkomensafhankelijk is.

Overigens was het een merkwaardig voorstel. Het college schrijft zelf dat het meerendeel van de gebruikers van de deeltaxi ouderen zijn, waarvan 75% een minimaal inkomen heeft. Deze mensen zullen naar verwachting grotendeels afhaken of bijzondere bijstand aanvragen. Maar toch moet de eigen bijdrage er komen, want er kan mogelijk € 90.000 worden bespaard.

De SP heeft in de speech van Gonny de gemeenteraad er op gewezen dat het aan de burgers niet meer uit te leggen is dat het college aan de ene kant het geld over de balk gooit, en aan de andere kant de sociale voorzieningen steeds verder uitkleedt. Er is wel € 365.000 verspild aan boetes voor sociale zaken! Er is wel € 130.000 verspild aan een afkoopsom voor Traverse! Er wordt momenteel wel € 650.000 verspild aan voorbereidingskosten voor het afgeblazen Fun City! Maar er is geen geld meer beschikbaar voor de oudere gehandicapte minima in de stad! Onbegrijpelijk!

Het voorstel is tijdens de vergadering niet meer inhoudelijk behandeld. Na de speech diende GroenLinks een voorstel in om de behandeling enkele maanden uit te stellen. Er is binnen de gemeente een onderzoek geweest naar de uitvoering van de Wet voorziening gehandicapten. GroenLinks stelde voor om de uitkomsten van dit onderzoek eerst af te wachten. De stemming hierover staakte, zodat het voorstel automatisch één maand wordt uitgesteld. Dit betekent dat de mogelijke invoering van de maatregel ook minimaal één maand is uitgesteld. Maar natuurlijk ook dat de SP volgende maand wéér kan inspreken op dit onderwerp...

U bent hier