h

Wijkvoorzieningen in Noord: SP beraadt zich op vervolgacties

15 april 2005

Wijkvoorzieningen in Noord: SP beraadt zich op vervolgacties

Op de brief van de SP van 14 maart, over de voorgenomen sluiting van het politiebureau en het postkantoor in Noord, kwam het volgende antwoord:

Naar aanleiding van uw brief het volgende. Zoals ik reeds eerder in de vergadering van de gemeenteraad en later in de vergadering van de raadscommissie Bestuur en Veiligheid heb gezegd en zoals ik reeds heb geantwoord op brieven van de fractie van de VVD en van de wijkcommissie Meilust: het politie-onderzoek waar u naar verwijst, wordt door mij nauwgezet gevolgd. Ik heb de districtschef reeds aangegeven dat er wat mij betreft op geen enkele wijze getornd mag worden aan de huidige bereikbaarheid en beschikbaarheid van de politiezorg. Indien er ontwikkelingen zijn inzake dit onderzoek zal ik terstond de raad ter zake informeren.

Met betrekking tot uw vraag over de dreigende verdwijning van het postagentschap in de MC Discount kan ik u melden dat Postkantoren B.V. de dienstverlening in het servicepunt voor 95% zal continueren. Het volledige postassortiment blijft dus behouden, inclusief de mogelijkheid van geldopname. Wat, waarschijnlijk vanaf mei, op deze lokatie zal stoppen is de mogelijkheid geld te storten.

Hoogachtend,
De brugemeester van Bergen op Zoom

D.W. de Cloe

De SP vind dit een vaag antwoord. Het college vindt het blijkbaar niet de moeite waard om te protesteren tegen de vermindering van de dienstverlening in postkantoor Noord, waarover in BN De Stem al te lezen viel dat Postkantoren BV deze eind mei wil sluiten. Inzake de politiepost wordt alleen verwezen naar de raads- en commissie-vergaderingen. In de raadsvergadering van 24 februari is de volgende motie aangenomen (tegen stemden alleen VVD, GroenLinks en PvdA):

De gemeenteraad van Bergen op Zoom, in vergadering bijeen op 24 februari 2005,
Overwegende dat:
- binnen de grenzen van de gemeente Bergen op Zoom een integraal veiligheidsbeleid wordt gevoerd;
- er in het verleden in de gemeente Halsteren een politiebureau was gevestigd;
- zowel de rijksoverheid als de gemeentelijke overheid in dit verband groot belang hechten aan een direct contact met de burger;
- in het verlengde hiervan o.a. is gekozen voor een beeldbepalende rol van de wijkagent;
- een politiebureau derhalve ook op aanvaardbare afstand van de betrokken burgers gevestigd moet zijn;
- het verdwijnen van het politiebureau aan de Burg. Wittelaan derhalve een aanzienlijke verschraling betekent van dienstverlening aan de burger en een negatieve uitwerking heeft op het algemeen veiligheidsgevoel;
- m.n. de inwoners van Halsteren, Lepelstraat en de wijken Noordgeest, Meilust en Tuinwijk dit als een negatieve ontwikkeling ervaren;
- efficiencyvoordelen wellicht ook op andere manieren te bereiken zijn;
spreekt als zijn mening uit dat het verdwijnen van het politiebureau aan de Burg. Wittelaan niet gewenst is, haaks staat op het voeren van een integraal veiligheidsbeleid, en verzoekt het College van B&W haar invloed zodanig aan te wenden dat dit politiebureau kan worden gehandhaafd.

Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Alleen dat de raad aan het college heeft gevraagd om te proberen de politiepost Noord te behouden. Het is niet eens een opdracht aan het college om alles te doen wat in haar macht ligt, het is slechts een verzoek. De bewoners zijn dus in feite overgeleverd aan de bereidwilligheid van, vooral, de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de politie. Tot nu toe geeft de huidige burgemeester aan geen voorstander van sluiting van de politiepost te zijn. Maar hoe gaat dat straks als de nieuwe burgemeester komt?

De SP beraadt zich daarom momenteel over mogelijke vervolgstappen, het liefst samen met de bewoners. Wilt u ons daarbij helpen, of heeft u informatie die van belang is? Of hebt u een idee voor een vervolgactie? Laat het ons weten, stuur ons een mail of bel naar Frans de Neijs, tel. 0164-241305

U bent hier