h

FNV: Werklozen verkeerd aangepakt

15 februari 2006

FNV: Werklozen verkeerd aangepakt

bron: Staatscourant

De FNV vindt dat gemeenten onjuist omgaan met werklozen. In plaats van sterk in te zetten op scholing, geven ze werklozen allerlei klusjes die geen enkel perspectief op een vaste baan bieden, stelt de vakcentrale in haar Lokale Monitor Werk en Inkomen, waarin het inkomens- en werkgelegenheidsbeleid van 200 gemeenten is getoetst.

Het FNV spreekt van een wildgroei van zogeheten Work First-projecten. Het gaat daarbij om klusjes als het opruimen van zwerfafval en het maken van gordijnhaakjes. Taken die meer gericht zijn op de afschrikkende werking dan op serieuze re-integratie. Eén op de vijf bijstandsgerechtigden is binnen een jaar dan ook weer werkloos.

Maar de vakcentrale heeft niet alleen kritiek op het 'ontmoedigingsbeleid' van steden. Volgens de FNV bieden gemeenten werklozen te weinig hulp om aan een vaste baan te komen. Zij vindt dat steden te weinig in de opleiding van bijstandstrekkers investeren. Reden is dat het Rijk gemeenten geen zekerheid biedt over hun budget voor de bijstand, aldus de werknemersorganisatie.

Gemeenten krijgen sinds 1 januari 2004 één budget voor bijstandsuitkeringen en het begeleiden van werklozen naar een vaste baan. Ze hebben er dus financieel belang bij mensen aan het werk te helpen en bijstandsfraude tegen te gaan.

Verder blijjkt uit de monitor dat ruim de helft van de onderzochte gemeenten moeilijk uit de voeten kan met de toebedeelde budgetten, waardoor er in veel gevallen geen financiële ruimte is voor het aanbieden van scholing. De FNV is daarom van mening dat gemeenten meer zullen investeren in opleidingen als ze daar een apart budget voor krijgen. Gemeenten hebben zo ook voor de langere termijn zekerheid over de opleidingen die ze kunnen aanbieden en ontwikkelen, aldus de FNV.

Ook blijft de lange wachttijd tussen aanvraag en besluit over bijstand een probleem. Die bedraagt gemiddeld ruim een maand, maar in 10 procent van de gevallen duurt die zelfs langer dan het wettelijk maximum van acht weken waardoor de schuldenproblematiek groeit. De FNV pleit dan ook voor een snellere aanvraagprocedure.

U bent hier