h

"Gemeenten investeren te weinig in scholing"

16 februari 2006

"Gemeenten investeren te weinig in scholing"

bron: Staatscourant

Gemeenten zoeken bij de uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) te gemakkelijk hun toevlucht in tewerkstelling van uitkeringsgerechtigden (work first) in plaats van sterk in te zetten op scholing. Dat staat te lezen in de FNV Lokale Monitor Werk en Inkomen 2006. Volgens de monitor moet een op de vijf mensen die de bijstand verlaten, binnen een jaar weer aankloppen bij de sociale dienst. In combinatie met de groeiende armoede onder werkenden betekent dit volgen de FNV dat gemeenten meer moeten doen om de positie van werkzoekenden duurzaam te versterken.

Daarom moet er ruimhartiger in opleidingen geïnvesteerd worden. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de gemeenten nu nog het beleid heeft dat opleidingen zo kort mogelijk moeten zijn. Volgens de FNV begint het aan het werk zetten van uitkeringsgerechtigden uit de hand te lopen. 'Landelijk is afgesproken dat uitkeringsgerechtigden maximaal zes maanden aan het werk gezet mogen worden met behulp van de uitkering, maar dan moet dit ook echt bijdragen aan hun kansen op de arbeidsmarkt. De maximale termijn die gemeenten hanteren is echter opgelopen tot gemiddeld bijna 8 maanden. Sommige gemeenten hanteren 12 of zelfs 32 maanden,' aldus het onderzoek. Er is onder gemeenten veel onzekerheid over de hoogte van de budgetten, waardoor het moeilijk is langetermijnbeleid te voeren.

Volgens de FNV vullen gemeenten hun tekorten aan uit de algemene middelen of vallen ze terug op een ontmoedigingsbeleid.

U bent hier