h

Jongeren springen SP spontaan te hulp: "als je niet stemt, kun je ook niets veranderen"

6 maart 2006

Jongeren springen SP spontaan te hulp: "als je niet stemt, kun je ook niets veranderen"

Tijdens de campagne voor de verkiezingen hebben een aantal jongeren zich spontaan gemeld om ons te helpen. Een goede ontwikkeling natuurlijk. De SP is blij om te zien dat ook jongeren zich voor politiek interesseren. Maar waarom melden ze zichzelf bewust aan bij de SP. We hebben het eens aan Shelbey (17), de jongste van onze vrijwilligers, gevraagd:

Waarom ben je eigenlijk de SP gaan helpen tijdens de campagne?
De SP zet zich graag in om het leven voor de inwoners én jongeren van Bergen op Zoom te verbeteren. Als de SP weinig tot geen zetels wint, kunnen zij niet of nauwelijks bepalen wat er hier besloten wordt in Bergen op Zoom. Dat betekent dus dat zij ook de samenleving niet of nauwelijks kunnen verbeteren.

,i.Je bent niet de enige jongere die zich spontaan meldt om ons te helpen. Leeft de politiek zo onder jongeren?,/I.
Het lijkt dat de politiek onder de jongeren in Bergen op Zoom meer is gaan leven. Toch zijn er nog wat minpuntjes! Er is helaas nog een grote groep jongeren die niet de moeite neemt om te gaan stemmen. “ Ja, dan moet ik helemaal naar het stembureau lopen”, heb ik al eens gehoord. En er zijn zelfs jongeren die niet eens weten wat het woord “gemeenteraadsverkiezingen” inhoud.
Als mensen, en dus óók de jongeren de moeite nemen om te gaan stemmen, kan dit ons leven aanzienlijk veranderen. Want hoewel sommige jongeren denken dat de gemeenteraadverkiezingen niet belangrijk zijn, zijn ze dit juist wél!
Ik hoor jongeren soms zeggen: “Lekker belangrijk.” Maar dan zeg ik: denk er bijvoorbeeld eens aan hoeveel geld jullie moeten betalen voor het nieuwe zorgstelsel! Er zijn mensen die er per maand 100 euro (!) op achteruit gaan!
Of denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een goedkope woning. Die vind je nu niet meer in Bergen op Zoom. Dus als je op jezelf wilt gaan wonen, kun je niet eens een woning betalen.
Maar belangrijk is ook: denk aan je mede mens, en denk aan de toekomst. Zo is bijvoorbeeld de thuiszorg ook niet meer iets vanzelfsprekends voor oude mensen. Zij krijgen geen of nauwelijks hulp in huis en zij worden in de steek gelaten.
En denk ook maar eens aan het toenemende aantal mensen dat afhankelijk is geworden van de voedselbank! Dat is werkelijk schandalig!

Wil je de Bergse jongeren nog een boodschap meegeven?
Ik zou ze willen vragen: “Willen jullie zo oud worden? Willen jullie geen recht op een eigen plek, en bovenal recht op een fijne, sociale plaats in de samenleving, waar jullie en ook andere mensen om je heen een fijn leven kunnen lijden?
Zonder jouw stem is dat niet mogelijk! Het is dus belangrijk dat de jongeren massaal gaan stemmen. Laat je stem horen! Je hebt hem immers, dus mijn advies is om hem dan ook te gebruiken…
En bedenk: wie zwijgt, stemt toe. Als je niet stemt, kun je ook niets veranderen aan de huidige situatie.
Een beter Nederland begint bij de SP in Bergen op Zoom, maar bovenal begint een beter Nederland bij jezelf…Maak de juiste keuze!”

Je bent zelf pas 17 en mag nog niet stemmen. Dat is balen waarschijnlijk?
Dat kun je wel zeggen. Maar volgend jaar mag ik wel voor de provincie en de Tweede Kamer stemmen. Ik weet in ieder geval al op welke partij ik mijn stem dan ga uitbrengen.

U bent hier