h

Onderzoek: Bergen op Zoom een van de slechtst communicerende gemeenten in Nederland

9 maart 2006

Onderzoek: Bergen op Zoom een van de slechtst communicerende gemeenten in Nederland

Communicatie gemeenten onder de maat
bron: Binnenlands Bestuur

Bijna de helft van de gemeenten scoort op het gebied van communicatie minder dan een zes. Wie per e-mail, telefoon of via de gemeentelijke website dezelfde vraag stelt, krijgt bovendien niet altijd een eenduidig antwoord.

Het bedrijf Newtel Essence hield een steekproef onder honderd van de 476 gemeenten. Doel was te zien hoe goed gemeenten per telefoon en e-mail met drie verschillende casussen omgingen (aanvraag bouw- en kapvergunning en verhuizing). Verder zijn de websites van deze gemeenten gecontroleerd op onder meer consistentie, leesbaarheid, feedback en het informatiegehalte.

Slechts vijf gemeenten scoorden een voldoende op het geven van eenduidige informatie, zo merkte het in spraak- en data gespecialiseerde Newtel. Ongeveer één op de drie gaat niet goed om met binnenkomende e-mails. Het lukte vooral niet een vraag binnen acht werkdagen te beantwoorden, aldus het onderzoek.

Groningen, Schiedam, Almere en Rotterdam komen in totaal heel goed uit het onderzoek. Het minst scoorden Noordwijkerhout, Lisse, Bergen op Zoom en Steenbergen. ‘Ik verbaas me hierover’, laat een woordvoerder van de gemeente Steenbergen weten. Dat Steenbergen slecht zou communiceren bestrijdt hij. ‘Ik vraag me af hoe representatief de onderzoeksresultaten zijn.’

U bent hier