h

Opnieuw ophef over topsalaris bij Essent

13 maart 2006

Opnieuw ophef over topsalaris bij Essent

De beloning van topman Boersma van energiebedrijf Essent heeft opnieuw tot politieke ophef geleid. De bestuursvoorzitter incasseerde vorig jaar wederom ruim acht ton aan salaris en bonussen, ondanks kritiek van onder meer premier Balkenende.

PvdA en SP vragen Balkenende om opheldering over het laatste jaarsalaris van Boersma. Zij vinden het onacceptabel dat de hoogste baas van Essent zichzelf opnieuw zo royaal beloont, ondanks de veroordelingen vorig jaar. PvdA'er Crone wil weten van de premier hoe dit mogelijk is.

SP-Kamerlid Irrgang heeft al wel een verklaring. 'Dit toont aan dat de slappe reactie van het kabinet op de graaicultuur volstrekt tekort schiet', stelt hij. Balkenende deed destijds in de Kamer een 'moreel appel' op zowel Boersma als diens collega Van Halderen van energiebedrijf Nuon om zich te matigen.

Daarop schonk Boersma de helft van zijn bonus, in totaal zo'n 80 duizend euro, aan een goed doel. Hij verklaarde daarmee zijn 'morele verantwoordelijkheid' te nemen. Van Halderen stortte zijn bonus van bijna een ton terug in de kas van het bedrijf. Dit gebeurde mede onder druk van de aandeelhouders, die volgens het kabinet in het geweer moesten komen.

Irrgang verwijt die aandeelhouders, provincies en gemeenten, opnieuw akkoord te zijn gegaan met de 'exorbitante beloningen'. 'Deze lokale overheden hebben blijkbaar geen enkel besef van verhoudingen', aldus de socialist. 'Na alle ophef de laatste jaren over zakkenvullerij en het koopkrachtverlies voor gewone mensen als gevolg van de hoge energieprijzen, moet je beter weten.'

Ook vakcentrale CNV is 'verbaasd en verontwaardigd' over het inkomen van Boersma. 'Wij zijn van mening dat een energiebedrijf een publieke functie heeft. En bij publieke bedrijven horen niet dit soort bonussen', aldus voorzitter Van Splunder. Hij is het eens met Irrgang dat de politiek onmachtig blijkt een vuist te maken tegen deze praktijken.

U bent hier