h

SP wil niet in het college van B en W

23 maart 2006

SP wil niet in het college van B en W

De SP, de derde winnaar van de verkiezingen in Bergen op Zoom, wil niet meedoen aan het college van B en W. SP-fractievoorzitter Anton van Dijk wil het liefst een brede coalitie, zonder de SP.

De SP kwam vanuit het niets met twee zetels in de gemeenteraad. Maar juist omdat de SP geen raadsleden in de gemeente Bergen op Zoom had, is Van Dijk nu uiterst terughoudend als het gaat om de mogelijke rol van de SP bij de vorming van een nieuw college. „We willen aan onze kiezers laten zien dat ze terecht op ons hebben gestemd. Maar daarvoor moeten we wel wat ervaring opdoen“, aldus Van Dijk.

Hij heeft inmiddels ook een gesprek gehad met de twee informateurs die belast zijn met de voorbereidingen voor de coalitiebesprekingen. „Ons advies is dat er een brede coalitie moet komen, bestaande uit Lijst Linssen, de PvdA, GBWP en het CDA“, zegt Van Dijk.

Hij zegt niet bang te zijn dat een dergelijke coalitie een rechts beleid zou voeren. „Linssen zegt een sociaal hart te hebben. En het CDA is ook wel een tikkeltje progressief. GBWP is ook niet rechts“, aldus Van Dijk.

Van Dijk kondigt aan dat de SP alleen maar oppositie zal gaan voeren als er voorstellen komen waar de partij het helemaal niet mee eens is. „Maar ik verwacht dat dat wel zal meevallen.“ Louis van der Kallen heeft inmiddels ook zijn ‘informatie-advies’ overgebracht aan de twee informateurs. Waar Van Dijk van de SP juist voor een brede coalitie - ‘vanwege de grote steun vanuit de bevolking’ - gaat, kiest Van der Kallen juist voor een zo smal mogelijke basis.

Een minderheidscollege, bestaande uit Lijst Linssen en de PvdA (samen goed voor veertien van de drieëndertig zetels) zou wel eens de meest ideale uitkomst kunnen zijn, schrijft Van der Kallen. Een dergelijke coalitie kan rekenen op de gedoogsteun van Van der Kallens BSD, mits dat college een beleid voert dat meer aandacht besteedt aan het conflict tussen groei en groen.

U bent hier