h

"We gaan zeker niet achter de rest aanhobbelen"

10 maart 2006

"We gaan zeker niet achter de rest aanhobbelen"

De kiezer is meedogenloos, maar deelt ook wel eens een cadeautje uit. - De entree van de SP in de Bergse gemeenteraad - met twee zetels nog wel - komt ook voor lijsttrekker Anton van Dijk als een verrassing.

Vier keer eerder waagde de Bergse afdeling van de SP in haar 25-jarig bestaan de sprong naar het stadhuis, even zo vaak ging het mis. Tot afgelopen dinsdag. Met 1580 stemmen in de rugzak claimen Anton van Dijk én Roel Tepper later deze maand een plaats in de raadsbankjes. „Ongekend“, meent Van Dijk. Niet toevallig ontlokte zijn uitverkiezing bij de politieke tegenstanders exact dezelfde reactie. Want de SP, zo redeneren zij, scoort in Bergen op Zoom niet op basis van eigen verdiensten, de partij profiteert slechts van de populariteit van landelijk voorman Jan Marijnissen. „En dat laatste is natuurlijk wel een beetje waar, maar dat valt ons moeilijk aan te rekenen“, lacht Van Dijk, een 61-jarige huisman uit Halsteren, die de directe confrontatie met de andere politici dinsdagavond ontweek. „Wij waren inderdaad niet aanwezig op de verkiezingsavond in Het Markiezenhof. Bewust niet. We hebben ons altijd afgezet tegen de club die er nu zit. Natuurlijk, nu we in de raad gekozen zijn, kunnen we ons er niet langer aan onttrekken, maar we zoeken het ook niet op. Wij hebben ons feestje in eigen kring gevierd.“

Roel Tepper en Anton van Dijk voor het stadskantoor
Roel Tepper (met paraplu) en Anton van Dijk

Die eigenzinnige houding zal de komende periode ook niet veranderen, voorspelt Van Dijk. „We zijn niet van plan om achter de rest aan te hobbelen. Wij zijn de SP en wij stippelen onze eigen weg wel uit. We hebben zo onze eigen speerpunten en daar zullen we ons hard voor maken ook.“

Die speerpunten sluiten naadloos aan bij het landelijke programma van de SP. „Armoedebeleid staat ook bij ons hoog op de agenda“, zegt Van Dijk, die in zijn vroegere woonplaats Delft de SP ‘ontdekte’. Hij vindt het schandalig dat Bergen op Zoom een van de grootste voedselbanken van het land heeft. „Als je de uitkeringen met tien procent verhoogt, is die voorziening overbodig. En zeg niet dat daar geen geld voor is. Kijk eens wat er wordt uitgegeven aan prestigieuze projecten zoals het Paradeplan, herbestrating van de binnenstad en de bijna gouden verlichting in de winkelstraten.“

Van Dijk beseft dat hij, samen met de uit Groningen afkomstige mantelzorger Tepper, zijn plaats in het politieke domein nog moet bevechten. „Ze zullen eerst willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.“ In de aanloop naar de verkiezingen heeft de SP op bescheiden schaal campagne gevoerd. Van Dijk en Tepper lieten zich ook maar mondjesmaat zien bij de politieke forums. „Geen tijd“, heette dat toen. „Op die forums wordt alleen maar achterom gekeken; wij willen vooruit. We hebben dus wel wat anders te doen.“ Op de internetsite van de SP is te zien waar de partijleden hun tijd wél aan besteedden: folderen bij een congres in Maarssen. „Om te voorkomen dat het Bergse bijstandsbeleid zich als een olievlek uitbreidt over het land“, luidt de motivering.

De SP heeft een zwak voor de minima. En sinds de verkiezingen ook voor Mini Bogaers. Zij stond derde op de kandidatenlijst van de SP, sprokkelde 206 stemmen binnen en dat was er precies één te weinig om partijgenoot Roel Tepper (82 stemmen) van de tweede plaats te stoten. „Sneu? Welnee! Ik ben heel gelukkig met deze uitslag. Het gaat tenslotte om de partij en niet om de persoon. Al ben ik wel trots dat zoveel kiezers op mij hebben gestemd.“

U bent hier