h

Geen versoepeling regels privé-reizen minister

7 augustus 2006

Geen versoepeling regels privé-reizen minister

Dit bericht is geplaatst via de nieuwsmodule. Het kan daarom ook alleen bewerkt of verwijderd worden via de nieuwsmodule...

SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang maakt bezwaar tegen het declareren van privé-reizen door minister Veerman (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij), zijn partner en de ambtelijke top van zijn ministerie.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat Veerman samen met zijn partner en een aantal ambtenaren de regel om de dienstauto niet voor buitenlands privé-reizen te gebruiken frequent hebben overschreden. Het kabinet wil de regel nu alsnog in hun voordeel versoepelen. Irrgang: "De minister zat fout en wil zichzelf achteraf gelijk geven. Dat is wel heel makkelijk zaken doen. De regels voor het declareren van privé-reizen moeten worden nageleefd in plaats van versoepeld. Als iemand onterecht een bijstandsuitkering heeft aangevraagd is de overheid ook als de kippen bij, en terecht. Dat moet hier dus ook gebeuren." Irrgang heeft de minister schriftelijk om opheldering gevraagd.

Minister Veerman laadde al eerder de verdenking op zich het niet zo nauw te nemen met de regels die van toepassing zijn op bewindslieden. Vorig jaar nog kwam hij in opspraak doordat hij geen afstand had gedaan van zijn bedrijven in Frankrijk. Hij bleek zelf verantwoordelijk voor boerderijen die jaarlijks anderhalve ton aan subsidie krijgen. Mede dankzij het optreden van SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen heeft hij toen bakzeil gehaald en de bedrijven alsnog op afstand gezet. Veerman verklaarde achteraf 'een slordigheid' te hebben begaan.

"Deze nieuwe episode omtrent het gedrag van minister Veerman is schadelijk voor het aanzien van de politiek," vindt Irrgang. "Ministers hebben een voorbeeldfunctie en het is ongepast om de regels naar je hand te zetten als je onterecht gedeclareerd hebt. Ik ga ervan uit dat bewindslieden hun privé-reizen zelf betalen, net als iedereen in Nederland."

Website SP

U bent hier