h

Drugsimperium in Bergen op Zoom opgerold

28 februari 2007

Drugsimperium in Bergen op Zoom opgerold

Ze dachten onaantastbaar te zijn. The Untouchables. De Bergse drugsbazen behorend tot de familie A. Van vader Mo, de zoons tot de vele familieleden. Allemaal hadden ze op een of andere manier wel bemoeienis met het 'familiebedrijf'.

Een bedrijf dat jaarlijks vele tientallen miljoenen euro's omzette. Zich bezig hield met het grootscheeps handelen in met name softdrugs. Een 'onderneming' die de laatste jaren in de regio West-Brabant op talloze plaatsen via zetbaasjes de hand had in de wietteelt. Op zoldertjes, in loodsen, in huur- en zelfs aangekochte woonhuizen. Die ongebreidelde groei van de laatste jaren werd hen uiteindelijk noodlottig. Want het spoor van kwekerijtjes, handel en drugstransporten zette aanvankelijk het West-Brabantse Courageteam op het spoor van de Bergse familie. Vorig jaar maart werd, mede onder druk van politiek en publieke opinie die de overlast van de handel in Bergen op Zoom beu was, een onderzoek gestart door de Divisie Recherche in Breda. Dat onderzoek breidde zich vervolgens als een olievlek uit waarbij ook de FIOD-ECD een steeds belangrijkere rol ging spelen. Dat mede door de behoorlijke 'geldstromen' die er klaarblijkelijk rond de familie waren. Gistermorgen stapten uiteindelijk dan driehonderd medewerkers van diverse justitiële disciplines in Bergen op Zoom en omgeving in meer dan dertig panden, zowel woonhuizen als bedrijfspanden, naar binnen.

Daarbij werden 27 verdachten aangehouden, van de leiders van de organisatie tot aan de 'kleinere' baasjes. Bij die invallen werden allerlei goederen in beslag genomen. Bovendien legden medewerkers van FIOD-ECD beslag op een zevental panden. Zwacri-baas Sander Schaepman reageerde gisteren verheugd op het succes van de actie. "We hebben het geduld van de burgers wel op de proef gesteld. Die hebben al die tijd gedacht dat we er niets aan deden. Dat zijn we ons bewust. Maar dit soort onderzoeken duurt even", aldus Schaepman, die overigens niet bevreesd is dat met het 'uit de markt' nemen van de familie A. een machtsvacuüm wordt geschapen waar anderen snel in zullen stappen. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En dat geldt ook voor hen die elders in ons gebied zich met dezelfde praktijken bezighouden. We willen meerdere van dit soort onderzoeken per jaar tot een goed einde gaan brengen", aldus Schaepman. Buurtbewoners reageerden gisteren verheugd, maar sceptisch. Zij twijfelen of de 'grote bazen' nu ook echt achter de tralies gaan.

Politieactie in harde cijfers
Huiszoeking in 35 panden (31 in Bergen op Zoom, de rest in Halsteren, Roosendaal, Sint Maartensdijk en Steenbergen.).

27 aanhoudingen (25 mannen en 2 vrouwen in de leeftijd van 19 tot 61 jaar.)

Inbeslagname van grote sommen geld, meerdere vuurwapens, tientallen kilo's hasj, negen auto's en een motor.

Op zeven panden is beslag gelegd.

Aan de actie deden 300 medewerkers mee. Variërend van rechercheurs van politie, rijksrecherche en FIOD-ECD tot medewerkers arrestantenvervoer, vreemdelingenpolitie, douane, specialisten op het gebied van identiteitsbewijzen en drugshonden.

U bent hier