h

7 maart in cijfers

8 maart 2007

7 maart in cijfers

Gisteren natuurlijk de verkiezingen voor de Provinciale Staten gehad. Ik zal proberen om de cijfers op een rijtje te zetten en een wat opvallende dingen te bespreken. Natuurlijk mag er weer gereageerd worden.

Jan Marijnissen viert feest

Als we kijken naar de stemmenverdeling in Noord-Brabant, dan komen tot de volgende uitslag.

  • CDA 18 zetels
  • PvdA 8 zetels
  • VVD 11 zetels
  • SP 12 zetels
  • Wat een geweldig resultaat. We zijn de tweede partij van Noord-Brabant en buiten de bovenstaande 4 partijen zijn er geen grote spelers. Maar laten we dat eens vergelijken met de vorige staten verkiezingen uit 2003.

  • CDA 30 zetels ( -12)
  • PvdA 17 zetels (-9)
  • VVD 15 zetels (-4)
  • SP 6 zetels (+6)
  • Dan zien we toch een opzienbarende ontwikkeling. De minder 'bedrijfsachtige' partijen lijken meer vooruitgang te boeken. Niet alleen de SP maar ook de CU en PvdD. We zijn als SP zijnde zelfs groter dan de PvdA.

    Kijken we naar de lokale resultaten, dan levert dat het volgende beeld op:

    Aantal stemmen in %

  • CDA 23,7% tegenover 29,5% in 2003
  • PvdA 17,9% tegenover 23,1% in 2003
  • VVD 23,0% tegenover 24,7% in 2003
  • SP 20,7% tegenover 6,1% in 2003
  • Ook hier groeit de SP mee met het landelijk succes. Dat is toch een teken dat onze lokale fractie het goed doet met de campagnes tot nu toe.
    Het CDA is opnieuw de grootste partij, maar dat is niet heel erg overtuigend. Ik hoor J.P.B. gister op het nieuws zeggen: 'Dertig procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar stemde vandaag CDA. En daar zijn we trots op!' Zijn allemaal mooie woorden, maar ik heb hier een goede verklaring voor. TNS/NIPO heeft in oktober een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 83% van alle jongeren tussen 18 en 25 jaar meer dan gemiddeld beïnvloedbaar is door de media en onbewust hier voorkeuren aan onttrekt. ALs je dan nagaat dat de CDA het grootste mediabudget heeft van alle partijen, dan moet je je toch afvragen of het allemaal bewuste stemmen zijn die je hebt gekregen. En onbewuste stemmen zijn net als proteststemmen: vier jaar later kunnen ze zomaar verdwenen zijn.

    De PvdA heeft te maken met een daling van iets meer dan 5%. Reden hiervoor kan zijn dat mensen ontevreden zijn over de formatie en de houding van de PvdA hierin. Maar er zullen ook een hoop mensen SP gestemd hebben vanwege het meer socialere gevoel wat bij de SP heerst. Wie zal het zeggen?

    En dan de VVD. Bergen op Zoom is toch al jaren een VVD bolwerk. En alle VVD'ers zeggen nu natuurlijk wij hebben de daling weten te beperken en wij zijn nog steeds de tweede partij in BoZ. Tevens is het een teken dat de mensen opnieuw in de VVD geloven na afgelopen november. Klopt daar is niets op te zeggen, kijk maar naar de cijfers. Maar als ik dan zeg dat de PVV (Geert Wilders) niet mee deed met de PS verkiezingen en de voormalige LPF stemmers uit 2003 geen andere echt liberale partij konden stemmen...trek dan de conclusie maar.

    En last but not least: (23.20 uur 7 maart 2007) iemand gister Paul Witteman gezien? Mark Rutte was weer erg fel net als de laatste weken. Maar er werd gevraagd wie nu de oppositieleider werd. Zonder twijfel zei J.M. dat hij dat was. Heel de tafel knikte instemmend en ja... Mark Rutte had z'n mond vol tanden. Toch wel kenmerkend omdat hij beweerde dat de SP en VVD niet voor elkaar onder doen in de oppositie. Maar op het moment-supreme kon hij toch niet de moed opbrengen om het uit te spreken. En ja...onze Jan was gewoon Jan. Degelijk en geen gekkigheid maar hij wordt nu alom gerespecteerd.

    Bron: cijfers NOS Teletekst pagina 453/12 van 8 maart 2007

    Misschien dat dit wat tegenreacties oproept. Reageer dan nu en geef als onderwerp de titel van het stukje in.

    U bent hier