h

Feestelijke opening Mantelzorg Café

9 maart 2007

Feestelijke opening Mantelzorg Café

Na dertig jaar besefte ik pas dat ik mantelzorger ben." Gerda Klokke van de stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Zuidwesthoek zorgt al vanaf haar vierentwintigste voor haar verstandelijk gehandicapte broer. Dat doet ze met alle liefde, ze vindt het vanzelfsprekend. Het zorgen voor iemand in je naaste omgeving die dat zelf niet meer kan, wordt nog niet zolang erkend met de naam 'mantelzorg'.

Maar ook mantelzorgers hebben af en toe een rustpauze nodig. Ook hebben zij behoefte aan het uitwisselen van ervaringen met andere mantelzorgers. Het Mantelzorg Café voor Woensdrecht en Bergen op Zoom, dat gisteren feestelijk werd geopend in het Bergse zorgcentrum Stuijvenburgh in Fort-Zeekant, voorziet in die behoefte. Voor iedereen die wil, is er elke maand plaats om in informele sfeer te praten en ervaringen uit te wisselen.

Volgens Marja Jasper, coördinator van SVT Informele Zorg West Brabant, een van de initiatiefnemers, is daar echt behoefte aan. "Vorig jaar april hebben we ook een Mantelzorg Café in Roosendaal opgericht. Dat is een groot succes en daarom doen we het nu ook hier." Mensen vergeten zichzelf als ze zo druk zijn met zorgen voor anderen, is de ervaring. Het gaat zelfs zo ver dat sommigen zichzelf niet eens als mantelzorgers herkennen. Volgens Jaspers is het juist voor díe mensen belangrijk dat dit café er is, omdat de drempel om wat meer tijd voor jezelf te nemen op die manier veel lager wordt. En die drempel is er. Zo wisten de zussen Elma Rommens en Marianne Mollet niet eens af van de opening. Ze zijn toevallig in het zorgcentrum omdat hun moeder daar komt wonen. De laatste tien jaar hebben zij voor haar gezorgd. Ze weten uit ervaring dat die zorg af en toe behoorlijk zwaar kan zijn. "Gelukkig kunnen wij nog wel de deur uit, want onze moeder krijgt ook professionele thuiszorg,'' aldus Marianne Mollet. De zussen zijn razend enthousiast over het café. "We komen zeker vaker!"

Tijdens de opening is er tevens een themabijeenkomst, de eerste in een reeks van drie in 2007. Daarnaast zijn er maandelijkse bijeenkomsten. Gisteren werd het thema 'vakantie' besproken. Mantelzorgers nemen vaak niet de tijd om op vakantie te gaan, vanwege tijdgebrek, maar niet in de laatste plaats omdat ze geen vervangende verzorger kunnen of willen zoeken. Annet van Gestel, directeur van het eerste Mantelzorg Café in Nederland ging daar gisteren op in. Zij vindt dat je pas goed voor een ander kunt zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. "Bovendien is het erg belangrijk om een netwerk te hebben van mensen die je kunnen vervangen wanneer dat nodig is."

De vriendinnen en buren Mariette Quirijns en Angeline van As uit Putte genieten al van deze eerste bijeenkomst. "De sfeer is geweldig!'' Beide dames zorgen voor hun moeders. En dat niet alleen, in de seniorenflat waar ze wonen zorgen ze ook nog voor de omwonenden. Ze houden een oogje in het zeil bij de buren en helpen waar dat nodig is. "Dat is zeker wel vermoeiend, maar vroeg of laat komen we er allemaal voor te staan," aldus Mariette. Zij heeft nog wel tijd om op vakantie te gaan, naar haar dochter in Amerika. "Niet dat ik daar tot rust kom hoor, want daar zit ik met de kleinkinderen!," schatert ze.

Bron: BN/DeStem

U bent hier