h

VVD eist opheldering over 'deal' Linssen-Stalknecht

7 maart 2007

VVD eist opheldering over 'deal' Linssen-Stalknecht

De VVD-fractie in de gemeenteraad eist onderzoek naar mogelijke afspraken vorig jaar tijdens de collegeformatie tussen wethouder Ton Linssen en toenmalig informateur Johan Stalknecht.

"Weken geleden bereikten ons al geruchten", aldus VVD-fractievoorzitter Margreet van Kemenade. "Als Stalknecht in zijn rol als informateur Linssen in het college zou helpen, zou Linssen hem vervolgens steunen in zijn campagne als PvdA-kandidaat voor Provinciale Staten."

De VVD ondernam geen actie totdat Linssen afgelopen weekeinde in een paginagrote advertentie in een weekblad Stalknecht uitvoerig aanprees bij de kiezer. "Is het done dat een collegelid op deze opmerkelijke wijze een indringend stemadvies geeft", vraagt Van Kemenade in een brief aan B en W. "Essentieel is de vraag of deze actie getuigt van integer handelen?"

Zelf vindt zij het in ieder geval niet passend. De VVD wil daarom weten of de actie van Linssen is besproken in het college en wat het standpunt van B en W is. "We willen een onderzoek", kondigt Van Kemenade aan. "We willen zeker weten wat er klopt van de geruchten. Ik hoop dat er niets van waar is." Ook Bert van der Stoel, de Bergse VVD-kandidaat voor Provinciale Staten, repte tegenover deze krant over een 'deal' tussen Stalknecht en Linssen. Stalknecht staat op nummer vier van de PvdA-lijst en is daarmee verkiesbaar.

"Typische kwaadsprekerij", reageert Linssen. "Ik kom er al maanden open voor uit dat ik Stalknecht steun. Ik maak geen deals. Als onafhankelijke partij kan Lijst Linssen steunen wie ze wil. Stalknecht heeft de ambitie gedeputeerde te worden en dat is in het belang van West-Brabant."

Linssen gaat 'dik akkoord' met het door de VVD geëiste onderzoek. "Ik zal volledige openheid van zaken geven. Maar dan eis ik ook excuses in het openbaar als er niets van blijkt te kloppen."

Stalknecht vindt de aantijgingen onder de maat. "Volstrekte flauwekul", reageert hij. "Het is goed als dit wordt uitgezocht. Want mijn geweten is brandschoon. Misschien is het merkwaardig dat een onafhankelijke partij, of de persoon van Ton Linssen, mij steunt. Ik heb me ook wel eens verbaasd over het vertrouwen dat Linssen in mij stelt. Maar ik neem alle steun dankbaar in ontvangst." De kritiek steekt hem. "De VVD kent mij ook al langer dan vandaag. Ze zouden moeten weten dat ik mij niet voor dergelijke zaken leen."

U bent hier