h

West-Brabant wederom matigjes vertegenwoordigd

9 maart 2007

West-Brabant wederom matigjes vertegenwoordigd

De inbreng van West-Brabant in de nieuwe Provinciale Staten (55 zetels) blijft de komende vier jaar beperkt tot tien personen. Hofleverancier is en was het CDA met ditmaal vijf statenleden.

De regio Roosendaal en Bergen op Zoom is de komende jaren met zes mensen in Den Bosch vertegenwoordigd. Breda en omgeving met vier.

Uit het uiterste westen van de provincie maken twee Statenleden van het CDA, twee PvdA'ers, één VVD'er en een lid van de SP hun opwachting in Den Bosch.
Dat de socialisten maar één kandidaat uit West-Brabant leveren, is verhoudingsgewijs maar magertjes, aangezien de partij woensdagavond beslag wist te leggen op twaalf zetels in het provinciaal parlement. Daar is het nieuwbakken SP-Statenlid Gonnie Andreas-De Jong uit Bergen op Zoom het gloeiend mee eens. "Eén van de twaalf is natuurlijk veel te weinig. Absoluut. Ik zal daar met de partij nog eens een gesprekje over gaan voeren."

De 57-jarige Andreas-De Jong was jarenlang voorzitter van een landelijke patiëntenvereniging voordat ze besloot de politiek in te stappen. Het eerste wat ze in Den Bosch zegt te gaan aankaarten is de in haar ogen beroerde luchtkwaliteit in de regio. "Die is vanwege Antwerpen en Rotterdam natuurlijk niet goed. Daar moet wat aan gedaan worden."

In vergelijking met de vorige statenperiode is het aantal West-Brabanders in Den Bosch gekrompen van achttien tot tien. Maar die vergelijking gaat mank omdat de Brabantse Staten als gevolg van de nieuwe Provinciewet zijn gedecimeerd tot 55 zetels. Verhoudingsgewijs blijft de inbreng van West-Brabant dus ongeveer op hetzelfde peil.

Een oude bekende die terugkeert in de politiek is Conny Kerkhof, jarenlang CDA-wethouder in Roosendaal en nu voor die partij terug in de Staten. Het christendemocratische kwintet uit West-Brabant bestaat verder uit Petra Paulides-Ruitenberg uit Breda en Ingeborg Verschuuren uit Breda, Ton Lamers uit Prinsenbeek en Jacques Ermen uit Sint Willebrord. Ermen werd als achttiende op de lijst op het nippertje gekozen.

Voor de Pvda gaan het huidige Statenlid Johan Stalknecht en de Roosendaalse Nora Kasrioui deel uit maken van het provinciaal parlement. De geboren Marokkaanse kwam op 2-jarige leeftijd met haar ouders naar Nederland en deed in Tilburg de lerarenopleiding Maatschappijleer.

Voor een aantal kandidaat-Statenleden uit West-Brabant viel het dubbeltje woensdag net de verkeerde kant op. Zoals voor Cor van Dam uit Oosterhout die dertiende op de lijst voor de SP stond, net een plek te laag.

"Teleurgesteld? Ben je gek. Ik ben allang blij dat we zo goed gescoord hebben", reageert hij, nog wat vermoeid na een lange woensdagnacht. Nee, niet omdat 'ie een feestje heeft gevierd na de winst, maar vanwege het posters plakken in Oosterhout. "Bedank-posters. Daar zijn we 's avonds om negen uur mee begonnen en rond een uur of één waren we klaar. Vermoeiend? Ach, ik heb het er graag voor over."

Er bestaat een kans dat de Oosterhouter alsnog in de Staten komt. Maar dan moet de SP wel mee gaan doen in het College van Gedeputeerde Staten en één of meer SP'ers van Statenlid promoveren tot gedeputeerde. Dan komt er een plekje voor Van Dam vrij.
Schouderophalend: "Zou best kunnen, maar ik heb me er eerlijk gezegd nog niet in verdiept. Eerst morgen (vandaag, PU) maar eens naar Den Bosch om daar met de fractie te praten over fractievolgers, of zoiets. Ik hoor het allemaal wel."

U bent hier