h

'Aquaduct A4 kan stuk goedkoper'

10 mei 2007

'Aquaduct A4 kan stuk goedkoper'

Een aquaduct inpassen in de omleiding van de A4 langs Steenbergen hoeft helemaal geen 29 miljoen euro te kosten. Voor eenderde minder, zo'n twintig miljoen, lukt het waarschijnlijk ook wel.

Dat verwacht Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen. Ze was gisteren op werkbezoek in Steenbergen. Tot nu toe ging Rijkswaterstaat er steeds vanuit dat een aquaduct 29 miljoen extra zou kosten ten opzichte van de 'normale' variant met een brug.

Waarop ze het genoemde bedrag baseerde, kon Maij-Weggen niet verduidelijken. "Of het om goedkoper materiaal gaat of de afmetingen van het aquaduct? Dat weet ik niet. Naar de techniek moet u mij niet vragen, maar ik vertrouw op deskundigen die ik hierover heb gesproken."

De gemeenteraad in Steenbergen is akkoord met de omleiding van de snelweg langs de westkant van de stad, maar eist daarbij een aquaduct. Bij die variant loopt de weg onder het water door en kunnen hogere schepen (zoals zeilboten met een mast) gemakkelijk naar de Steenbergse haven. Een brug hangt daarvoor te laag boven het water. Het Rijk vindt dat prima, als Steenbergen maar zelf opdraait voor de kosten. Ook buurgemeenten als Bergen op Zoom betalen niet mee. Al eerder sprak de gemeente de hoop uit dat het aquaduct - waarvoor eerst zelfs een prijs van veertig miljoen werd genoemd - goedkoper zou uitvallen.

Rijkswaterstaat laat dit jaar bedrijven bieden op het project, zowel op de brug- als de aquaductvariant. Pas daarna beslist minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings welke van de twee het wordt.

Maij-Weggen hield Steenbergen voor vooral de moed erin te houden: "Bij Rijkswaterstaat houden ze best van aquaducten. Dat weet ik uit ervaring." De provinciebestuurder was van 1984 tot 1989 zelf bewindsvrouw op dat departement.

Financiële toezeggingen deed ze gisteren overigens opnieuw niet.

De aanleg van het eerste deel van het ontbrekende stuk snelweg, om Halsteren, is inmiddels in volle gang. In 2012 moet ook het deel klaar zijn dat langs Steenbergen loopt.

U bent hier