h

Minister verkiest Kooi boven nieuw terrein

10 mei 2007

Minister verkiest Kooi boven nieuw terrein

Minister Jacqueline Cramer (VROM) geeft voor Maintenance Valley de voorkeur aan herstructurering van bedrijventerrein De Kooi boven de aanleg van een nieuw industrieterrein van dertig hectare buiten vliegbasis Woensdrecht.

Dat antwoordt de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu op vragen van GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak, die ze op verzoek van natuur- en milieuvereniging Namiro had gesteld.

Namiro maakt zich net als andere milieuorganisaties grote zorgen over een locatiestudie naar het onderhoudscentrum voor vliegtuigen van het bureau Haskoning. Daarin wordt gesteld dat voor de komst van Maintenance Valley ook buiten de basis ruimte (zo'n dertig hectare) nodig is. De milieuhoek vreest voor aantasting van natuurschoon op en bij de Brabantse Wal. Dezelfde organisaties vroegen eerder al om naar herstructurering van bedrijventerrein De Kooi bij Hoogerheide te kijken. Dat ligt pal tegen de vliegbasis aan en er is nog ruimte. Steun komt er nu dus van Cramer. De minister stelt dat provincie en gemeente verantwoordelijk zijn voor revitalisering en uitbreiding van De Kooi. "Maar ik ben er zelf voorstander van de herstructurering van dit bestaande terrein de voorkeur te geven boven de aanleg van een nieuw terrein." Volgens de minister is een kwart van de bedrijventerreinen in ons land verouderd. Zij vindt daarom dat herstructurering de voorkeur geniet boven nieuwe terreinen en wil daarover ook in overleg met lagere overheden.

Op veel andere vragen van Duyvendak, onder meer over hoe Maintenance Valley zich verhoudt tot milieuwetgeving, zegt de minister nog niet te kunnen antwoorden, omdat er nog veel niet bekend is. Dat geldt ook voor de vrees voor de toename van geluidsoverlast, omdat de verstrekte vergunning nog veel geluidsruimte biedt. Ook daar is volgens de minister nader onderzoek nodig.

U bent hier