h

Verslag 1 mei-viering 2007

2 mei 2007

Verslag 1 mei-viering 2007

Een nieuwe lente; een nieuw geluid en wederom een nieuwe viering van de 'Dag van de Arbeid'. Om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan had de Socialistische Partij- afdeling Bergen op Zoom, evenals in voorgaande jaren, haar SP- kraam op het Gouvernementsplein opgesteld.

De SP zou de SP niet zijn als niet tegelijkertijd het aangename met het nuttige verenigd zou worden. Middels de mogelijkheid tot het ondertekenen van een petitie, werd de noodzaak van een parlementaire enquête naar de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak onder de aandacht van het passerende publiek gebracht. De lokale afdeling wilde het verzoek hiertoe van de SP- fractie in de ‘Tweede Kamer’ ondersteunen. Via een parlementair onderzoek willen onze
SP- kamerleden namelijk tot waarheidsvinding komen over de duistere besluitvorming van de regering Balkenende in april 2003, met betrekking tot de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. "Of hoe discutabele politieke steun; drie maanden later werd gevolgd door de zeer omstreden uitzending van Nederlandse legereenheden naar Irak".

Uit de reacties vanuit het publiek in Bergen op Zoom, die ook elders in Nederland worden gehoord, blijkt dat een zeer groot gedeelte van de Nederlandse samenleving met het SP- initiatief kan instemmen.

“Om te voorkomen dat de roep om waarheidsvinding niet in de spreekwoordelijke doofpot van de regeringspartijen ( aangevuld met ‘oppositiepartij’ VVD) verdwijnt”- had de SP- Bergen op Zoom bij wijze van ludieke actie, een afgesloten doofpot bij haar kraam opgesteld.

Doofpot
De spreekwoordelijke doofpot waarin Irak niet moet verdwijnen

Het publiek reageerde overwegend positief op de SP- actie. Veel mensen namen de tijd en de moeite om de aangeboden petitie te ondertekenen. Omdat 1 mei een nationale feestdag is in België, net als overigens in vele andere landen (waarom eigenlijk niet in Nederland? ), waren er veel Belgen die hun vrije dag in Bergen op Zoom doorbrachten. Velen van hen maakten
en passent van de gelegenheid gebruik, om hun afkeer over de oorlog in Irak kenbaar te maken.

Soms leidde de SP- vraagstelling tot enige discussie of een tot verzoek om nadere informatie. Vaak was onze informatie voor de vraagstellers voldoende om de petitie te ondertekenen.Overigens waren er onder de ondertekenaars veel jongeren, die goed op de hoogte waren van de situatie in Irak. En waarmee menig leuk gesprek werd gevoerd.

SP in gesprek met de jeugd
SP'ster Jolein Backx in gesprek met de Bergse jeugd

Naast de handtekeningenactie, werd er door de jonge socialisten van SP- Rood en de 'oudere' actieve SP- ers vanuit de Kerngroep, een door hen zelf ontworpen plaatselijke folder verspreid. In beide folders werd onder meer aandacht gevraagd voor de volgende punten:

• Het tekort aan uitgaansmogelijkheden voor de jeugd in Bergen op Zoom,
• Het gebrek aan onderwijsmogelijkheden, vooral Hoger- en Wetenschappelijk Onderwijs wordt gemist.
• De SP- jongerenorganisatie, verenigd in Rood,
• De SP- kerngroep, voor de 'oudere' actieve SP- ers,
• De Zorg om de Gezondheidszorg
• Maar ook aan de komst van het gevechtsvliegtuig de 'Joint Strike Fighter', (Maintenance Valley), waarvoor prachtige natuurgebieden rondom de gemeente Woensdrecht opgeofferd dreigen te worden.

Deze folders vonden gretig aftrek onder het winkelende publiek. Zelfs de bezoekers van de drukbezette terrassen werden niet vergeten. De SP- activisten voorzagen hen ook daar van ons lokaal actiemateriaal.

Vanzelfsprekend was er ook aan de senioren gedacht. Voor hen hadden we de allerlaatste editie van de SP- ' Ouderen NU- krant ', met o.a. informatie over de betaalbaarheid van de AOW; Werken tot je 67e; de Verschraling in de Thuiszorg door de invoering van de WMO.

Ron biedt de OuderenNU-krant aan aan voorbijgangers
Ron biedt de OuderenNU-krant aan aan voorbijgangers.

Naast de onovertroffen inzet van onze actieve SP- leden, werd deze dag ondersteund door Gonny Andreas, in haar hoedanigheid als Bergs lid van de Provinciale Staten. Verder waren Anton van Dijk en Ron van Toor namens de Raadsfractie van de SP- Bergen op Zoom vertegenwoordigd. Met hun aanwezigheid en deelname aan de handtekeningenactie, werd het bekende SP- begrip ‘Geen Fractie zonder Actie’ in de praktijk gebracht.

Overzicht van de kraam
Een overzicht van de hele kraamactie

Toch had naar onze mening, deze voor ons zeer geslaagde 'Dag van de Arbeid' nog beter verdiend Het was opvallend om te zien, dat er buiten de SP geen enkele andere ‘Linkse’ politieke partij uit Bergen op Zoom, noch een vakvereniging of andere links georiënteerde organisatie, de tijd had kunnen vinden (of de moeite had willen nemen?) om deze dag van internationale solidariteit, onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel een observatie met ons willen delen, dan kunt contact met ons opnemen via de bekende SP- adressen. Klik op onze website op de knop bestuur.

Met socialistische groet,

Het bestuur van de SP- afdeling Bergen op Zoom.

U bent hier