h

Halsterseweg geen scherm weg!

21 juni 2007

Halsterseweg geen scherm weg!

Al een tijdje worstelt de Bergse gemeenteraad met het probleem van het scherm aan de kruising Halsterseweg- Randweg Noord. Want, als de A4 voltooid is, wil het College van Bergen op Zoom uitvoering geven aan haar voornemen om dit scherm te verwijderen .

Met de verwijdering van het scherm komt er een einde aan de gedeeltelijke afsluiting van de Halsterseweg. En ontstaat er een directe toegang via de gehele Halsterseweg naar het centrum van Bergen op Zoom.
Dit beleid zou volgens wethouder Linssen, onderdeel uit maken van de coalitieafspraken tussen Lijst Linssen, de PvdA en GBWP. Althans, zo viel te lezen in een artikel van
BN/ DeStem op 6 juni 2006.

De Socialistische Partij vindt, dat de coalitie haar oor laat hangen naar de ondernemers in de binnenstad. Die om commerciële redenen al jarenlang ijveren voor het verwijderen van het scherm. Nb. Bij de installatie van dit college heeft de SP zijn zorg al uitgesproken over de ongewenste grote invloed van ondernemers op de besluitvorming van de democratisch gekozen raad. De SP vraagt zich af, of de omzet van de ondernemers belangrijker is dan gezondheid en veiligheid van de burger.

Gelet op deze aspecten ziet de SP- fractie niets in het onzalige voornemen van het college om tot het verwijderen van het scherm over te gaan. Want, tengevolge van de verwachte groei van het gemotoriseerd (sluip)verkeer over het verder open te stellen deel van de Halsterseweg, zal er naast geluidsoverlast, sprake zijn van een ongezonde verhoogde uitstoot van uitlaatgassen. Waardoor de aangrenzende woonwijken geconfronteerd zullen worden met grotere luchtverontreiniging, waaronder hogere concentraties fijn stof.

Bovendien zullen de aan- en omwonenden van de Halsterseweg ook rekening moeten houden met toenemende verkeersopstoppingen- en gevaarlijke situaties bij het Boerenverdriet. Nu al dagelijks toneel van vele ‘bijna- ongelukken’. Zeker in de ochtend- en avondspits, wanneer veel fietsende scholieren, op weg naar school- of huis, deze kruising moeten oversteken. Verdere verkeersdruk zou de situatie alleen maar gevaarlijker maken. Je moet er niet aan denken!
Wij vrezen dan ook dat de kruising ‘Halsterseweg –Boerenverdriet’ in de toekomst omgedoopt kan worden in “Verkeersslachtoffersverdriet”

De SP deelt dan ook de zorg van vele mensen over het openstellen van het nu nog afgesloten deel van de Halsterseweg. In plaats van de gezondheid van de aan- en omwonenden in de waagschaal te stellen, alsmede de verkeersonveiligheid bij het Boerenverdriet te vergroten, pleit de Socialistische Partij voor het handhaven van het scherm.

Bovendien achten wij het noodzakelijk, onafhankelijk van het verder beveiligen van de kruising bij het Boerenverdriet, dat er een veilige oversteek voor fietsers bij de kruising Halsterseweg- Randweg Noord (ter hoogte van het scherm) wordt aangelegd. Bij voorkeur ondertunnelt.

Aanvullende informatie:
“De SP- fractie heeft op 12 juni 2006, in een brief aan het College, haar bezorgdheid over het verwijderen van het scherm aan de Halsterseweg kenbaar gemaakt.
Ten behoeve van de mogelijke gedupeerden zullen wij de toekomstige ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen”.

Met strijdbare socialistische groet,
Bestuur- en fractie van de SP- Bergen op Zoom.

Wilt u reageren op dit artikel: bergenopzoom@sp.nl

U bent hier