h

Eerste optreden Raadslid Gonny Andreas

5 maart 2010

Eerste optreden Raadslid Gonny Andreas

Op vrijdag 5 maart was er een openbare bijeenkomst van de nieuw gekozen Raadsleden.
Lees hier de toespraak van Gonny.

Voorzitter, leden van de Raad, geachte bezoekers op de publieke tribune en luisteraars van de BRTO- radio.

Na een felle strijd op het politieke slagveld om de gunst van de kiezer zijn er enkele duidelijke winnaars naar voren getreden. Van hieruit wil ik alle winnaars, maar met name GBWP en D66, van harte feliciteren met hun verkiezingswinst, die hopelijk voor deze partijen zal leiden tot coalitiedeelname.

Anders dan in 2006 heeft de SP nu verloren. Destijds hebben wij gezegd dat we één van de twee zetels te danken hadden aan de populariteit van Jan Marijnissen. Deze zetel is nu weg. Jammer. Maar de zetel die rest is volledig op het conto te schrijven van de lokale SP- afdeling en dat is pure winst. Wij zijn dankbaar dat onze kiezers voldoende reden hebben gezien om hun vertrouwen in ons lokale beleid uit te spreken. Wij danken hen daarvoor.

Hoe gaat de SP invulling geven aan de komende Raadsperiode?
Net als in de vorige periode zal de SP hoge prioriteit blijven geven aan de sociale inrichting van onze stad, met veel hart voor hen die het minder hebben getroffen. Door de grote bezuinigingsoperaties vanuit het rijk die een zware wissel zullen trekken op de bewoners van onze gemeente zal dit geen makkelijke opgave worden. Zeker niet wanneer ons stadsbestuur, geplaagd door de binnengeslopen ‘koopmansgeest’, blijft volharden in onbetaalbare- en onhaalbare prestige objecten.

Zo is onze gemeente zich de afgelopen jaren meer en meer via Publiek Private Samenwerkingsverbanden met publiek geld als ondernemer gaan gedragen. Ons is daarbij gebleken dat het bedrijfsleven annex projectontwikkelaars steeds meer invloed hebben gekregen. Zij zijn als het ware op de stoel van de democratisch gekozen Raad en college gaan zitten. Wij achten dit een ongewenste situatie. Particulier belang is immers naar mening van de SP zeker niet altijd gemeenschapsbelang. Wij vinden dat ons stadsbestuur veel kritischer dient te kijken naar de Publiek Private Samenwerkingverbanden. Daarbij dient de gemeente ten alle tijden open en transparant de regie in handen te houden en zich niet te laten leiden en afhankelijk te maken van de particuliere sector.

Daarom wil ik nu alvast een oproep doen naar het toekomstige college om de PPS- constructies aan striktere voorwaarden te verbinden en de groteske ambities te parkeren, bij te stellen, of desnoods af te stellen. Ik zou willen zeggen: “ Leef niet langer boven uw stand en op de pof. Waak ervoor dat de Bergse samenleving, met veel sociaal zwakkeren, niet de dupe wordt van hooghartige geldingsdrang. Investeer de gemeentelijke gelden liever in scholing van onze overwegend laagopgeleide jeugd en creëer betaalbare huisvesting voor hen, want zij zijn onze toekomst.”

Voorzitter, aan het einde van dit korte betoog wens ik alle partijen in de Raad veel succes en wijsheid toe voor de komende 4 jaar.

Tot zover.

U bent hier