h

Nieuw College Bergen op Zoom

3 april 2010

Nieuw College Bergen op Zoom

De vier grootste partijen in de gemeenteraad van Bergen op Zoom zijn eruit: zij gaan de komende vier jaar samen regeren.

Gistermiddag kwamen Lijst Linssen, GBWP, VVD en PvdA tot een coalitieakkoord. De partijen onderhandelden al enkele weken met elkaar.

Vandaag gaan de partijleiders van de 'grote vier' – samen hebben ze 22 van de 33 zetels in de raad – de overeenkomst melden bij burgemeester Han Polman, bevestigt informateur Guust Verpalen. "Op een paar kleine, tekstuele dingetjes na zijn de partijen er helemaal uit", zegt de oud-topman van Philip Morris.

Niet alleen over beleid en bezuinigingen werden de vier groeperingen het eens, ook de wethoudersportefeuilles zijn verdeeld.

Diverse onderhandelaars bevestigden gisteren dat er vier wethouders komen, van elke partij één. Een eerdere suggestie van Ton Linssen (Lijst Linssen) om het college van B&W door middel van deeltijdbanen juist uit te breiden, haalde het niet.

Linssen blijft zelf in elk geval wethouder; daarmee verliest zijn partijgenoot Sander Siebelink zijn job. Ook GBWP'er Maarten van Eekelen, die als lijsttrekker zijn partij van vier naar zes zetels bracht, blijft wethouder.

Verwacht wordt dat de PvdA huidig wethouder Ad van der Wegen naar voor schuift als bestuurder, al is zijn collega Adriënne Veraart ook nog steeds officieel kandidaat. De VVD doet nog geen uitspraken over de collegeplek.

Lijsttrekker Gertjan Huismans sloot een wethoudersjob vóór de verkiezingen nadrukkelijk niet uit, al noemde hij financieel specialist Ad Coppens ook een goede kandidaat.

Wie welke portefeuille krijgt, wordt wellicht al dit weekeinde bekend.

bron: BN/DeStem

http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6493680/Coalitie-van-vier-grot...

U bent hier