h

Optreden tegen leegstand en krakers

7 juli 2010

Optreden tegen leegstand en krakers

Op 16 juni van dit jaar heeft de VVD een brief aan het College gestuurd met betrekking tot optreden tegen leegstand en krakers. Zoals verwacht staat de VVD volledig achter de projectontwikkelaars en vastgoedspeculanten en criminaliseren de krakers. De SP geeft hier graag een reactie op.

Eerst een opmerking over de waardering die de VVD uitspreekt voor het optreden van de gemeente bij het ‘pand Weyts’. Juist door deze kraakactie is naar boven gekomen dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij het verlenen van de bouwvergunning. Zo zijn de bezwaren van de omwonenden niet in behandeling genomen of zelfs maar een ontvangstbevestiging verstuurd. Pas na melding van deze fouten in BN/DeStem is de gemeente in actie gekomen. Ook is uit deze kraakactie naar voren gekomen dat de huidige eigenaar aardig te keer is gegaan in zijn eigendom, een monumentaal pand. De SP spreekt daarom haar waardering uit voor de krakers Jamy-Ellen en Joost. Ook de omwonenden zijn zeer te spreken over hun actie.

Het optreden tegen leegstand en krakers. Het valt de SP op dat de VVD de krakers enorm criminaliseert. Zij zijn van mening dat kraken een inbreuk is op het eigendomsrecht van pandeigenaren omdat zij niet vrijelijk over hun eigendom kunnen beschikken. En dat terwijl zij juist de grootste oorzaak zijn van de enorme leegstand en verpaupering van panden en steden. De VVD wil hen wel op hun verantwoordelijkheid wijzen, door binnen het eerste jaar van leegstand te zorgen voor een preventieve maatregel. Bijvoorbeeld de woning tijdelijk te verhuren op grond van de Leegstandwet of door een antikraakovereenkomst te sluiten. De SP kan zich daar in vinden, dat vooropgesteld. Maar de SP wil ook dat er consequenties aan het niet houden aan de verantwoordelijkheid van de pandeigenaren/projectontwikkelaars/speculanten. Een simpele ‘FOEI’ zal hen niet aan hun verantwoordelijkheid houden. Een dwangsom van een paar duizend euro evenmin. Met het vooropgestelde doel van maken van winst door het veroorzaken van langdurige leegstand en het niet verhuren of afsluiten van een antikraakovereenkomst dienen ook deze pandeigenaren/projectontwikkelaars/speculanten zwaar gestraft te worden. Net zo zwaar als dat krakers bestraft zullen gaan worden, maximaal 4 maanden cel.

Marco Hart
fractieassistent

Brief VVD d.d. 16 juni 2010 inzake optreden tegen leegstand en krakers

U bent hier