h

Deksel definitief op Doofpot

5 oktober 2010

Deksel definitief op Doofpot

Bergen op Zoom 1 oktober 2010- Tijdens de raadsvergadering van gisteravond heeft de ‘Bergse’ gemeenteraad haar laatste kans laten liggen om de waarheid boven tafel te krijgen over het grootste financiële debacle in de geschiedenis van Bergen op Zoom. Een SP- motie die opriep om de onvolledige accountantsrapporten van ‘Deloitte’ over de ‘Bergse Haven’ alsnog van deskundige beoordelingen te voorzien werd massaal met 32 tegen 1 weggestemd. Zoals te verwachten viel stemden de coalitiepartijen tegen, maar ook de complete oppositie, deze zomer nog goed voor een motie van wantrouwen over deze kwestie, liet het compleet afweten. En zo viel het doek. De laatste kans om de waarheid over het collectief falen van politiek en ambtenaren boven water te krijgen werd op deze wijze om zeep geholpen.

En zo wist de ‘Bergse’ politiek, in het bijzonder het ‘College Linssen’, haar geschonden blazoen te redden. Schuldigen worden niet aangewezen, politieke consequenties niet getrokken en men kan ongestraft doorgaan op dezelfde doodlopende weg. Men wenst niet te leren van de fouten uit het verleden, de blik dient gericht te zijn op de toekomst. Onder dit gesternte moeten we goedgelovig aannemen, dat dezelfde partijen die deze problemen hebben veroorzaakt, ze ook wel even zullen oplossen. Gelooft u in dit sprookje...?, nou de SP ook niet.

Als we een balans opmaken dan zien we dat de ‘Bergse’ burger het grootste slachtoffer is van dit politiek falen. Tot in lengte van jaren, over meerdere generaties, zal hij de torenhoge rekeningen van dit debacle moeten betalen. De SP verwacht dat het tekort zeker zal oplopen tot meer dan de 50 miljoen Euro waar nu over gesproken wordt. De burger kan zich opmaken voor snoeiharde bezuinigingen op allerlei voorzieningen zoals de zorg, het onderwijs (zie artikel: zorgleerlingen), het bijstandsbeleid, wijkvoorzieningen, maar ook bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare ruimte om maar een paar dingen te noemen.

Om de aandacht van het eigen falen af te leiden zullen deze bezuinigingen volledig worden toegeschreven aan de internationale kredietcrisis. De SP kan u verzekeren dat dit niet het geval is. Een groot deel van de aanstaande bezuinigingen is namelijk geheel toe te schrijven aan het amateuristische beleid van onze lokale politici ten aanzien van de grote bouwprojecten in Bergen op Zoom. Bouwprojecten waar niemand in Bergen op Zoom op zat te wachten. De kroon spande natuurlijk de keus voor het bouwproject de ‘Bergse Haven’ (vanwege negatieve sentimenten nu plan ‘Geertruidapolder’ ), waar nagenoeg de volledige gemeenteraad in 2005 haar goedkeuring aan gaf. Hoogmoed, blinde ambities en hebzucht, gekoppeld aan politieke kortzichtigheid en een tekortschietend realiteitsbesef hebben gemeenschapsgeld in een bodemloze bouwput gestort en uw stad aan de rand van de afgrond gebracht. Ronduit schandalig!!

Komt er een verandering in het beleid? Ik moet u teleurstellen, deze gemeenteraad en het college blijven vastklampen aan een beleid waarvoor onder onze inwoners geen enkel draagvlak bestaat. Om dit te bekostigen moet er worden bezuinigd. Natuurlijk wordt er niet bezuinigd op feestjes (zie artikel 800 jaar BoZ)- extra kosten maximaal € 750.000 – en natuurlijk ook niet op de bouwprojecten, waar werkelijk geen cent op wordt bezuinigd. Deze praal en pronkzucht lijkt zo langzamerhand heilig verklaard in deze stad. Publiek geld blijft onverantwoord ingezet worden om de prestige objecten te betalen. Zo presteerde het college Linssen het gisteravond om naar de Raad toe te komen en een krediet te vragen van € 500.000,00 ( ruim één miljoen Nederlandse guldens) voor een plan om de ‘Bergse Haven’ een doorstart te geven. Niemand in de Raad weet hoe dit plan eruit komt te zien, maar toch dreigt hier weer grif geld voor te worden uitgetrokken. Voor alle duidelijkheid de SP heeft zich faliekant tegen de hoogte van het bedrag en de te volgen werkwijze gekeerd! Om haar woorden kracht bij te zetten heeft de SP een motie ingediend om eerst maar eens naar de burger toe te gaan, daar de mening te peilen en ideeën te verzamelen, voordat er überhaupt nog verder publiek geld in wat voor bouwplan dan ook, onder wat voor naam dan ook, gestoken zou worden.

U kunt het bijna raden. Onze motie had geen schijn van kans. Al de partijen in onze gemeenteraad die de inspraak van de burger zo hoog in het vaandel hebben staan, hebben gisteravond heel duidelijk laten merken wat ze daar mee bedoelen. Zij blijven liever in hun ivoren toren zitten, dan hun ‘prachtige’ woorden over inspraak en het afleggen van verantwoordelijkheid in daden om te zetten.

De meeste partijen legitimeerden dit met: ‘Ik ben voor vier jaar door de kiezer gemandateerd, dus ik hoef niet naar die burger toe . Of ‘Ik ken het antwoord al van de burger´ (dat is een mij onwelgevallig antwoord) dus ik ga niet naar die burger.’ En zo gaat men ongestoord verder met een desastreuze politiek van afbraak en onverantwoorde geldverspilling. Het geld van de burger uitgeven is eenmaal makkelijker dan hier inspraak op te geven of verantwoording over af te leggen.

Dit recept van arm en onwetend houden is niet nieuw in de geschiedenis van Nederland en Bergen op Zoom. Zo schreef de schrijver van ‘Merijntje Gijssen’ , de in deze streken alom bekende schrijver A.M. de Jong rond 1910: ‘Het is de kerk die de burger dom houdt, en de ondernemer die ze arm houdt.’ De SP durft te stellen dat beide taken van kerk en ondernemer door onze ‘lokale’ overheid inmiddels integraal zijn overgenomen, met dien verstande dat onze lokale overheid - gelijk de landelijke overheid- de burger niet alleen arm houdt, maar armer maakt (en de rijken rijker).

Voordat ik afsluit wil ik nog een woord van waardering uitspreken richting ons SP- raadslid Gonny Andreas die donderavond de SP op een waardige wijze heeft vertegenwoordigd in een poging het cordon van zelfingenomenheid te doorbreken. Met heel veel dank.

Met vriendelijke groet,

Ron van Toor.

(c)2010 SP Bergen op Zoom
Doofpot

Bergse Haven

Bijdrage

Motie Completering Onderzoek Deloitte

Motie Burgerconsultatie

U bent hier