h

Zorgleerlingen in de kou gezet

5 oktober 2010

Zorgleerlingen in de kou gezet

Voor de zorgleerlingen is er niet langer genoeg geld beschikbaar. Er moet bezuinigd worden. Kregen zij in de voorgaande jaren nog 240.000 euro per jaar, nu moeten zij het doen met 50.000 euro. Vanaf 2012 wordt de subsidiekraan zelfs helemaal dichtgedraaid. De zorg voor zorgleerlingen is niet langer de zorg voor de lokale overheid.

De SP vindt dit te gênant voor woorden.

In het aangeboden raadsvoorstel stond dat er overeenstemming was tussen Gemeente, de FZPO en de schoolbesturen. Navraag leerde ons dat er geen overeenstemming was. Na een eerste gespreksronde zou er overeenstemming bereikt zijn, maar hier zijn de FZPO en de schoolbesturen ‘op terug gekomen’. Een volgende gespreksronde leverde helemaal geen overeenstemming op. Niemand van de vertegenwoordigers heeft zijn handtekening onder een overeenkomst gezet. Op de vraag of de SP de gespreksverslagen kon krijgen kwam, zoals gebruikelijk, geen antwoord van de wethouder. Het enige antwoord dat hij gaf was dat de gesprekken goed waren verlopen.

De afgelopen maanden hebben FZPO en schoolbesturen hard gewerkt om zelf flink te bezuinigen op de uitgaven. Zo hebben zij het uurtarief bij EDUX omlaag weten te brengen tot 110 euro. Zo hadden zij niet langer 240.000 euro per jaar nodig maar slechts 110.000 euro per jaar. Weliswaar geen forse, en in de ogen van de SP asociale, bezuiniging van 190.000 euro maar ‘slechts’ een bezuiniging van 130.000 euro. De wethouder vond zelfs dit bedrag nog te hoog en had nergens meer in een reservepotje de broodnodige 60.000 euro liggen.

Het amendement van CDA en D66, gesteund door de SP, wist het niet te halen. De stemmen staakten bij 16-16, dit omdat een raadslid van GBWP vond dat vanwege zijn beroep niet mee kon stemmen. Vanuit integriteitoverwegingen dienen wij een dergelijk besluit te respecteren, desondanks vinden wij dit een dubieuze beslissing met een bijzonder kwalijke uitwerking voor de zorgleerlingen. Was dit de druk van de fractie die keihard tegen het amendement was? We zullen dit helaas nooit weten.

GBWP, Lijst Linssen en de VVD stemden tegen. Geen extra geld voor de zorgleerling. Hoe gemakkelijk werd er 1,3 miljoen euro uitgegeven voor de aanschaf van een horecapand waarvan de eigenaar bijna failliet was? Hoe gemakkelijk wordt er straks minimaal 300.000 euro uitgegeven aan een feest met een vergezochte reden (800 jaar stad)? Hoe gemakkelijk worden er miljoenen uitgegeven aan projecten als het “Pleinenplan”, “Stadsentree Rooseveltlaan”, “De Bergse Haven” en “De Markiezaten”. Geen geld voor de zorgleerlingen, wel voor stenen.

(c)2010 SP Bergen op Zoom

U bent hier