h

Actie - Red de postbode! II

10 december 2010

Actie - Red de postbode! II

Koud, wind, guur, dat hoort bij de weersomstandigheden die voor onze postbestellers dagelijkse kost zijn. Nu nog wel, maar als het aan de directie van de TNT ligt gaan er straks honderden zo niet duizenden vaste banen verloren. ‘Bezuinigen’ is het toverwoord, maar zolang er uitzendkrachten worden ingehuurd heeft dat toverwoord geen waarde. Leg dat maar eens uit aan de postbode die met zware brieventassen, jaar in jaar uit met veel plezier zijn/haar werk hebben gedaan. Dat plezier is er nu zo langzamerhand wel af.

Er zijn dan al meerdere acties gevoerd, die nu al zo’n 350 vaste banen hebben gered. Maar dat is te weinig, veel te weinig. Daarom gaan de acties door, mede ondersteund door vakbonden en de SP. Zo ook op 9 december, er reden twee grote gele actiebussen door Nederland. Zo werd er ook actie gevoerd aan het postsorteerbedrijf van de TNT aan de Wattweg in Bergen op Zoom. Tientallen actievoerders stonden daar met protestborden om flyers en posters uit te delen. Het was de bonden verboden om op het terrein zelf te komen. Ja, de bonden wél, maar met de actievoerders van de SP was niks afgesproken.

Dus de voorzitter van de afdeling Bergen op Zoom trok met een paar mensen de hal in om de daar werkende over te halen om ook te gaan staken. Al bij de ingang werden we tegen gehouden met het verzoek vóór de poort te gaan staan. In een mum van tijd stonden er twee kleerkasten van bewakers en twee hogere kantoormedewerkers om ons naar de uitgang te begeleiden. Deze poging hebben we later nog een keer ondernomen en dit keer hadden we meer succes, een postbode opende voor ons de deur en zo kregen wij de kans om iedereen die daar binnen werkte, een flyer te geven en onze steun te betuigen, zelfs op het kantoor hebben we de flyers aan de mensen gegeven. Dit werd ons niet in dank afgenomen. De deur werd dan ook met een enorme knal dichtgesmeten, (ik dacht echt dat heel de pui er uit knalde). Weer werden we onder “begeleiding” naar buiten gebracht, we hebben beloofd, niet nogmaals het terrein te betreden, (we hadden immers ons doel al bereikt).

Onder het genot van een bakje koffie en broodjes met warme worst, kreeg iedereen die het terrein op kwam een actieflyers. Na toespraken van enkele mensen van de bond, postwoordvoerder en de voorzitter van de SP ging de actiebus door naar het volgende sorteerpunt van TNT.

Al met al een geslaagde actie in Bergen op Zoom en als het aan de SP BoZ ligt zal dit zeker een vervolg krijgen. Iedereen was tevreden over de actie, maar mijn God wat was het koud!

Gonny Andreas

U bent hier