h

Werken voor je bijstandsuitkering

8 december 2010

Werken voor je bijstandsuitkering

Een meerderheid in de Kamer (VVD, CDA en PVV) is voor een werkplicht in de bijstand. Te denken valt aan het sneeuwschuiven als wegen onbegaanbaar zijn en koffie schenken in verzorgingshuizen. De VVD, die met dit voorstel komt, noemt het sociaal om mensen op deze wijze te activeren. Dit kan ook de (grote) afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen.

Dit voorstel is niet nieuw. Al jaren worden mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt in Work-First projecten ‘geactiveerd’. In fabriekshallen mogen zij productiewerk verrichten zonder dat daar een financiële beloning tegenover staat. Worden ze niet in een fabriekshal geplaatst dan mogen ze bijvoorbeeld onkruid wieden en paden aanleggen in het bos.

Al in de jaren 20 van de vorige eeuw werden vanwege de hoge werkloosheid veel werkverschaffingsprojecten opgestart. Er werden geen banen aangeboden maar men werd verplicht door de overheid om in grote werkploegen ongeschoold werk te doen. Een aantal voorbeelden van dit soort projecten:
• Kamp Westerbork (1939)
• Het Amsterdams Bos
• Kanalisatie van de Maas
• Landgoed Junne in Ommen
• Valleikanaal (1935-1939)
• Polder de Biesbosch (1926-1927)
• Kralingse Bos, Rotterdam
• Vliegveld Valkenburg

Weigerde je dit werk, dan kwam je in de armenzorg terecht. Anno 2010 heb je recht op bijstand, weiger je echter onkruid te wieden, sneeuw te schuiven, koffie in te schenken in een verzorgingshuis of laurierblaadjes in een zakje te stoppen dan wordt je gekort op je uitkering. NB. deze korting kan oplopen tot wel 100%. Maar zelfs 10% korting op je bijstandsuitkering kan al zeer ingrijpend zijn. Dit kan betekenen dat je voor de keus wordt gesteld: geen geld om te eten of een betalingsachterstand voor je huur, energie, zorgpremie etc….

Ook wordt de afstand tot de arbeidsmarkt met dergelijke werkzaamheden echt niet kleiner. Dit blijkt onder andere uit cijfers van de gemeente Bergen op Zoom. Onze gemeente heeft bijvoorbeeld een project waarbij de cliënt een contract aangaat van anderhalf jaar. Van de 48 mensen die in dit project zijn ingestroomd zijn er 0 (nul) uitgestroomd naar regulier werk. De reden wordt gelegd bij de wereldwijde recessie. Zo hebben de 48 mensen die onkruid hebben gewied voor hun bijstandsuitkering in het natuurgebeid de´Heide´ de afstand tot de arbeidsmarkt nauwelijks zien verkleinen. Desondanks wil de gemeente Bergen op Zoom dit project verlengen, zodat op 1 januari 2011 nog een aantal cliënten anderhalf jaar ingezet kunnen worden om achterstallig onderhoud te plegen in de bossen rond Bergen op Zoom.

Is de SP dan tegen het activeren van mensen in de bijstand? Nee, maar het moet wel resulteren in een betaalde baan. Bijstandsgerechtigden mogen niet zomaar ingezet worden als goedkope arbeidskrachten, maar dienen een beloning te ontvangen voor het werk wat ze doen. Deze beloning komt dan bovenop de uitkering. Naast deze financiële beloning zouden zij ook scholing moeten krijgen om de afstand tot de arbeidsmarkt echt te verkleinen. Werkzaamheden in het bos verrichten? Geen probleem, maar dan wel gecombineerd met scholing tot hovenier, een financiële beloning en een goede kans op regulier werk. Alleen zo maken mensen in de bijstand kans op een reguliere baan en worden hun kansen vergroot om uit de uitkeringssituatie te geraken. Zoals de regeling nu is vinden wij dit roofbouw op de geestelijke en fysieke gesteldheid van de bijstandsgerechtigde.

Marco Hart
fractieassistent/commissielid

U bent hier