h

Lokale SP hoopt in Steenbergen te profiteren van landelijk succes

24 juli 2012

Lokale SP hoopt in Steenbergen te profiteren van landelijk succes

Uit de Steenbergse Courant 20 juli 2012
KRUISLAND/STEENBERGEN
Volgens de actuele peilingen kan de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september de grootste partij van Nederland worden en maakt lijsttrekker Emile Roemer zodoende een gerede kans op het premierschap. De afdeling Bergen op Zoom van de Socialistische Partij hoopt in deze regio te kunnen profiteren van het landelijk succes en zou ook graag in Steenbergen politiek actief worden. Kruislander Patrick Nijssen maakt namens de SP kwartier in onze gemeente. "We hebben nog krap twee jaar tot de volgende raadsverkiezingen, dus het zal niet meevallen om daar al aan mee te doen, maar we houden die mogelijkheid voorlopig wel open."

Als het zover komt is Nijssen in principe ook bereid om zich kandidaat te stellen en het raadlidmaatschap te aanvaarden, mits de SP natuurlijk een of meerdere zetels weet te bemachtigen. Gelet op de huidige, landelijke prognoses zou dat geen enkel probleem hoeven te zijn. Ook voorgaande uitslagen bieden perspectief. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 behaalde de SP in Steenbergen 10,5 procent van de stemmen. In totaal brachten 1371 inwoners van de gemeente hun stem uit op de partij. In 2006 bedroeg dit aantal zelfs 2468 en het percentage was toen 17,5 procent. Op basis van de huidige opiniepeilingen doet de SP het landelijk nog beter dan in 2006. In Steenbergen heb je door de bank genomen 400 stemmen nodig voor een raadszetel.
"Eerst maar eens afwachten hoe het op 12 september allemaal uitpakt. In twee maanden tijd kan er nog veel gebeuren, maar we zijn bij de SP uiteraard bijzonder optimistisch gestemd. We hebben de capaciteiten in huis om te regeren en daar zijn we ook aan toe."
Nijssen is sinds eind mei lid van het (nieuwe) bestuur van de SP afdeling Bergen op Zoom en al iets langer contactpersoon voor Steenbergen. "Onze eerste taak is om op lokaal en regionaal niveau de landelijke verkiezingscampagne te ondersteunen. Daarna gaan we verder kijken of er aparte afdelingen opgericht kunnen worden in Steenbergen en Woensdrecht."


SP kan in Steenbergen rol van betekenis spelen

Patrick Nijssen (43) uit Kruisland is een vertrouwd gezicht aan het worden op de publieke tribune bij commissie en raadsvergaderingen in het gemeentehuis van Steenbergen. Namens de SP verkent hij zowel het politieke landschap als de onderwerpen die in de gemeente spelen. Misschien al in 2014, anders toch zeker vanaf 2018 wil de Socialistische Partij zich nadrukkelijk met het plaatselijke beleid gaan 'bemoeien'.

Om dat te bewerkstelligen zal er eerst een lokale afdeling van de grond moeten komen. Daarvoor zijn minimaal 35 leden vereist, weet Nijssen. "Dan kun je een afdeling in oprichting worden. Doorgroeien naar een volwaardige afdeling kan met vijftig leden. Belangrijk is natuurlijk ook dat er genoeg mensen zijn om een bestuur te vormen, hand en spandiensten en uiteindelijk heb je voldoende geschikte kandidaten nodig voor het samenstellen van een kieslijst. Die zijn er nu allemaal nog niet, maar dat zou snel kunnen veranderen na de landelijke verkiezingen van 12 september. We willen ons de komende tijd in ieder geval nadrukkelijk in Steenbergen gaan manifesteren. Niet alleen ten bate van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook om lokaal nieuwe leden en medestanders te werven."

Wandelgangen

Nijssen maakt deel uit van het bestuur van de SP-afdeling Bergen op Zoom en oriënteert zich - mede vanuit die functie - specifiek op Steenbergen. Hij komt oorspronkelijk uit Rosendaal. Geïnteresseerd in politiek is hij als sinds zijn middelbare schooltijd. Negen aar geleden, net toen hij in het Roosendaalse actiever wilde gaan worden op het politieke vlak, verhuisde hij naar Kruisland. "De gemeente Steenbergen was voor mij onbekend terrein, maar inmiddels ben ik aardig op de hoogte. Ik volg zoveel mogelijk vergaderingen, want dan krijg je toch een beter beeld. Bovendien leer je in de wandelgangen de mensen uit de verschillende fracties kennen."

Bedoeling van de SP is hoe dan ook dat de bestaande afdeling Bergen op Zoom op termijn wordt opgesplitst. "Deze afdeling beslaat nu een veel te omvangrijk gebied, dus we streven naar eigen afdelingen in Steenbergen en Woensdrecht. Tholen heeft overigens al een eigen afdeling."
Nijssen noemt het positief dat de Steenbergse gemeenteraad veel lokale partijen telt. "Dat geeft blijk van grote betrokkenheid." Desondanks meent hij dat de SP een toegevoegde waarde kan hebben. "We staan dicht bij het volk. Je hoeft niet academisch geschoold te zijn om onze standpunten te kunnen begrijpen en het landelijke beleid van de SP wordt in hoge mate bepaald door de inbreng vanuit de afdelingen."

Duurzaamheid

Een socialer beleid zou in Steenbergen bovendien geen kwaad kunnen, vindt Nijssen. "Dat geldt trouwens bijna overal." Een ander speerpunt van 'zijn' partij is duurzaamheid. In Steenbergen is onlangs een duurzaamheidsnota vastgesteld, maar in dezelfde vergadering werd gesproken over de uitbreiding van glastuinbouw. De komst van meer kassen staat echter lijnrecht tegenover milieuvriendelijke maatregelen zoals het stimuleren van zonne-energie. De aantasting van het landschap gaat mij ook persoonlijk erg aan het hart. Je ziet de natuur stukje bij beetje afbrokkelen en plaatsmaken voor bedrijven, terwijl grote delen van industrieterreinen leeg staan."

En zo zijn er nog wel meer onderwerpen waar de SP volgens Nijssen in Steenbergen een rol van betekenis zou kunnen spelen. "Denk aan de zorg voor ouderen, aar ook voor de jeugd. Buurthuizen dreigen hun subsidie te verliezen, waardoor activiteiten komen te vervallen. Je ziet problemen uit de grote steden verhuizen naar de dorpskernen. In heel Zuid-Nederland, dus ook in onze directe omgeving, neemt bijvoorbeeld de verslavingsproblematiek schrikbarende proporties aan. Dat kun je niet zomaar onder de mat schuiven."

Patrick Nijssen
Foto © John Nijssen, Steenbergse Courant

U bent hier