h

SP: Bespaar bijna een half miljoen per jaar op salaris Bergse politici

2 juni 2020

SP: Bespaar bijna een half miljoen per jaar op salaris Bergse politici

Foto: onbekend / Pixabay

Hoewel raadsleden en wethouders niet persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de financiële ellende van de stad kunnen ze wel het goede voorbeeld geven in het terugdringen van de zo ongewenste  schuldenlast. In het focusakkoord staat ten slotte ook "De gemeente moet ten dienste staan van de samenleving en het bestuur functioneert sober en doelmatig". We proberen hieronder alvast
een kleine bijdrage te leveren.

Door: Theo de Jong en Niels Minnaard

We hebben in Bergen op Zoom 33 raadsleden die 1549,75 euro vergoeding krijgen per maand. Raadslid zijn is een eervolle taak die niet fulltime is en je in principe naast je "normale" baan doet. Je hebt hart voor de stad, de inwoners en als het goed is wil je de gemeente ook nog een stukje beter achterlaten na je mandaat als volksvertegenwoordiger. Als raadsleden de helft inleveren houden ze per maand nog 774,88 euro over. Per maand scheelt de gemeente dit 25.570 euro. Per jaar is dit 306.850,50 euro. Meer dan drie ton aan besparingen per jaar.

Een wethouder verdient 8127,45 euro bruto per maand. We hebben vijf wethouders in Bergen op Zoom die in totaal 4,2 FTE bezetten. Oké, het wethouderschap is een fulltime baan dus laten we hen 25% salaris inleveren. Dan houden ze nog 6095,59 euro per maand over en daar hoeven ze geen toastje met kaviaar minder om te eten. Ondertussen bespaart dit de gemeente op jaarbasis nog eens 102.405,74 euro. Weer meer dan een ton.

De burgemeester verdient 10.062,61 euro per maand. Omdat hij de burgervader is van alle inwoners van onze mooie gemeente is en veel
verantwoordelijkheid draagt laten we hem ook maar 25% inleveren. Dat levert de gemeente nog eens meer dan 30.000 euro per jaar op. In totaal is dat bijna 450.000 euro per jaar wat je hiermee kunt ophalen voor de gemeente en terug kunt geven aan de gemeenschap.

SP raadslid Theo de Jong: "We begrijpen dat hier de financiële problemen niet mee zijn opgelost, maar het is wel geld wat niet hoeft worden weggehaald op bijvoorbeeld het sociaal domein". Geld waar je ook een aantal van onderstaande zaken mee zou kunnen regelen:

  • 1000 laptops kopen voor kinderen die thuis geen toegang hebben tot computers.
  • Buurthuizen openhouden.
  • Vijftien tot twintig mensen hun baan van laten behouden die nu ontslagen worden door de bezuinigingen.
  • Tientallen kinderen helpen die met jeugdzorg te maken hebben
  • Gezinnen en kinderen in armoede ondersteunen en begeleiden.

In het focusakkoord staat verder: ‘We willen het vertrouwen van de burgers in het bestuur vergroten…’. De SP Bergen op Zoom ziet in bovenstaande de perfecte gelegenheid om bij de raad en het gemeentebestuur te beginnen.

Bekijk hieronder de CAO gemeente ambtenaren en hun salaris:

https://ambtenarensalaris.nl/wp-content/uploads/2019/11/191106-vng-cao-2020-definitief.pdf

Reactie toevoegen

U bent hier