h

Patiënten en SP roepen minister op: Grijp in bij zorgfalende Co-Med

18 april 2024

Patiënten en SP roepen minister op: Grijp in bij zorgfalende Co-Med

Onbereikbaarheid van de praktijk, moeilijk of geen afspraak kunnen maken en mensen die zich niet geholpen voelen: het zijn de meest voorkomende klachten die zijn binnengekomen op het meldpunt van de lokale SP. Inwoners uit Bergen op Zoom overhandigden donderdagavond een rapport vol verhalen van patiënten en zorgverleners aan zorgminister Helder. Zij kwamen naar de Tweede Kamer om haar op te roepen in te grijpen bij de overnames door Co-Med om de ingrijpende verhalen uit Breda/Bergen op Zoom in de toekomst te voorkomen.

Bij het debat over private equity in de zorg stelde SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk een totaalverbod op private equitypartijen in de zorg voor. ‘’En dat is hard nodig.’’ stelt SP-raadslid Theo de Jong ‘’Onze inwoners ervaren dagelijks de gevolgen van commerciële huisartsenpraktijken waar goede zorg ondergeschikt is gemaakt aan het maken van winst. Van onze zorg is door liberale partijen een markt gemaakt. Het is tijd om zo snel mogelijk deze private equity bedrijven -die alleen maar geld willen verdienen door onze zorg uit te kleden- te verbieden’’. In 2023 nam Co-Med een huisartsenpraktijk in Bergen op Zoom over en sindsdien stromen de klachten binnen bij het meldpunt. Tot nog toe heeft de Nederlandse Zorg autoriteit nog geen groen licht gegeven voor de overname van de praktijk in Bergen op Zoom.

Gisteren kwam al naar buiten dat een deel van het private equitybedrijf Co-Med failliet is verklaard. Naast een totaalverbod stelt de SP voor om startende huisartsen die graag een praktijk willen beter te ondersteunen en het toezicht op private equity bedrijven zolang ze nog bestaan te verscherpen. Aanstaande dinsdag wordt in de Tweede Kamer over de SP-voorstellen gestemd. 

Ket hele rapport is hier te lezen:

 

Reactie toevoegen

U bent hier