h

De weg vrij voor landgoederen op de Brabantse Wal

25 november 2010

De weg vrij voor landgoederen op de Brabantse Wal

De Raad van Bergen op Zoom heeft met 17 tegen 15 voor verdere verstening van het Bergse buitengebied gestemd. Er werd ons gevraagd om een gebied waar agrarische bestemming op rust om te zetten naar een landgoed met een maatschappelijke bestemming. Het gaat hier om een gebied met een beschermde status: De Brabantse Wal, een uniek gebied met een geheel eigen karakteristiek. Hooggelegen zandgronden, die abrupt overgaan in polders. En juist in het polderlandschap, op de steilrand waar zee en land bij elkaar kwamen, wil men een bos, een waterpartij en een, in onze ogen, groot bouwwerk plaatsen.

De afgelopen vijftien jaar is in Nederland een onbebouwd gebied zo groot als de Noordoostpolder verstedelijkt, een oppervlakte van 595 vierkantenkilometer. Het landschap lijkt in Nederland vogelvrij verklaard. Zienswijzen en bezwaren op verstening van de natuur worden door bestuursorganen massaal ongegrond of niet ontvankelijk verklaard. Zo ook in onze gemeente.

62 zienswijzen, ruim 600 handtekeningen en het bezwaar namens tientallen leden van de Heemkundekring worden door het College ongegrond of niet ontvankelijk verklaard. Ondanks al deze bezwaren is het College van mening dat het initiatief maatschappelijk draagvlak heeft, dit zou in diverse beleidsnotities verankerd zijn. Naar onze mening is er in deze situatie onvoldoende maatschappelijk draagvlak. De bewoners van Lepelstraat willen namelijk geen landgoed in hun polder, beleidsnotities of niet.

In 2007 spraken 3 partijen zich in een brief uit tegen het plan van bouwen in het buitengebied. Het betrof gebieden waar de gemeente consequent tegen elke vorm van bebouwing was, zoals de Brabantse Wal. In deze brief, gericht aan het College, gedateerd op 26 november 2007, laten zij zich ook uit over de ontwikkeling van dit landgoed. Ik citeer uit deze brief: “Door dit landgoederenplan wordt de aanwezige kwaliteit niet verbeterd, maar om zeep geholpen. Een landgoed op deze locatie is als een vreemde eend in de bijt, en noch landgoederen noch bossen horen in dit weidse polderlandschap thuis.” Einde citaat.

Deze brief is ondertekend door 3 fractievoorzitters, te weten dhr. Patrick van de Velden van GWBP,
mv. Yvonne Kammeijer van D66, en dhr. Wout Huijgens van Groepering Leefbaarheid die zich in 2009 bij Lijst Linssen heeft aangesloten. De SP is benieuwd of GWBP en de toenmalige fractievoorzitter dhr. Wout Huijgens, nu Lijst Linssen, nog steeds achter deze brief staan?

Het initiatief voor een particuliere woonzorgvoorziening kan inderdaad een meerwaarde voor de gemeente zijn. Er wordt voorzien in de behoefte aan zorg op maat en het levert werkgelegenheid op. Naar onze mening is de inrichting van een zorgvoorziening op deze locatie echter geen versterking van de landschappelijke en natuurkundige waarden, maar juist een aantasting van een unieke omgeving. Bovendien vreest de SP dat er bij goedkeuring van dit voorstel precedentwerking zal optreden, waarbij de steeds schaarser wordende agrarische- en natuurgebieden ten prooi zullen vallen aan verstening, al dan niet met een maatschappelijk doel.

De fractie van de SP heeft uiteraard tegen dit voorstel gestemd.

Locatie landgoed Brabantse Wal

U bent hier