7 - Duurzaamheid
In Bergen op Zoom zetten we in op versneld vergroenen van de gemeente. We kijken daarbij goed naar welke wijken het meeste aandacht verdienen. Er komen meer diverse bomen in de wijken. We verduurzamen onze energieproductie en we gaan het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk uitbannen. We controleren zeer streng op giftige stoffen in lucht en water. Wij stimuleren de industrie en bedrijven in Bergen op Zoom om snel te verduurzamen. We gaan als gemeente experimenteren met de aanleg van minibossen en voedselbossen door heel de gemeente. Gemeentelijk bezit wordt zo snel mogelijk verduurzaamd en de gemeente geeft het goede voorbeeld door zonnepanelen en groene daken op het vastgoed te realiseren. Samen met inwoners van de gemeente worden plannen gemaakt om buurten en wijken te verduurzamen en te vergroenen. Het wordt een collectief project.
Concreet willen wij:
- In Bergen op Zoom is géén plek voor een biomassacentrale of kerncentrale.
- Wijken waar bovengemiddeld veel steen is, worden als eerste samen met bewoners aangepakt. Er komen meer parkjes, groenvoorzieningen en eventueel water en schaduwplekken waar mogelijk.
- Het gebruik van openbaar vervoer en de fiets wordt gestimuleerd. De dorpen rondom Bergen op Zoom worden beter bereikbaar met de bus en eventuele snelwegfietspaden.
- Groen en duurzaam is ook diervriendelijk. Er komt een volwaardig dierenasiel in Bergen op Zoom. Samen met de gemeente wordt een plan gemaakt en vrijwilligers aangetrokken. De gemeente helpt ook financieel.
- Bio-industrie en mestverwerkers zijn binnen de gemeentegrenzen niet welkom.
- De gemeente stimuleert initiatieven om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. We gaan zoveel mogelijk tuinen onttegelen, daken vergroenen, bomen planten en moestuinen aanleggen in versteende locaties.
- De gemeente geeft zoveel mogelijk het goede voorbeeld. Onze publieke gebouwen worden versneld verduurzaamd. De gemeente koopt zoveel mogelijk lokaal en ecologisch verantwoord in
- Voor 2030 is Bergen op Zoom klimaatneutraal. We houden ons aan de Regionale Energie Strategie en volgen de overheid. Daar waar mogelijk maken we extra meters. We voorkomen klimaatarmoede en energiearmoede.
- Bij maatregelen, die verduurzaming in en rondom woningen stimuleren, zorgen we ervoor dat minstens de helft van het beschikbare budget beschikbaar is voor huurders. We maken hierover duidelijke afspraken met Stadlander en andere verhuurders.
- We streven naar elektrische bussen in het stadsvervoer voor de toekomst.
- We zetten meer in op meten van de luchtkwaliteit in de gemeente. Inwoners van de gemeente hebben recht op informatie over de uitstoot van onder andere stikstof en fijnstof.
- We treden hard op tegen bedrijven die milieuwetgeving negeren.