"Het is een luid protest tegen de stille armoede"
"Het is een luid protest tegen de stille armoede"
Dinsdag- en donderdagavond voer(d)en bestuursleden en vrijwilligers van stichting Tussen Wal en Schip (TWES) actie op de Grote Markt, vlak voor het stadhuis waar raadscommissieleden vergaderen over het toekennen van een subsidiebedrag. "Het is een luid protest tegen stille armoede."
Het college wil 7500 euro overmaken met als voorwaarde dat de gemeente inzicht krijgt in de dossiers van alle cliënten van de stichting. Voorzitter Jac Boschman en de zijnen vinden 7500 euro een schijntje, totaal onvoldoende om het hoofd boven water te kunnen houden.
"We willen een signaal aan de politiek afgeven, dat deze armoede niet langer gebagatelliseerd wordt maar erkend, zodat er van overheidswege wel hulp geboden moet worden aan deze groeiende groep minima. Vandaar onze 'oproep' aan de gemeente Bergen op Zoom om aan stichting TWES een realistische subsidie te verstrekken", geeft Boschman aan.
Klaagmuur
Woordvoerder Wilfred Landa van TWES laat weten dat op beide avonden voor het gemeentehuis een klaagmuur gebouwd wordt waar mensen die dat willen een klacht in een gat in de muur kunnen deponeren.
"Hierbij valt vooral te denken aan die mensen die klachten hebben over hun eigen situatie van armoede, maar in principe is iedereen die het niet eens is met het huidige armoedebeleid van harte welkom. Wij roepen iedereen op die hierover wil klagen, om ook te komen klagen!"
In de muur zit ook een speciaal gat dat niet bedoeld is om te klagen. Landa: "Dit gat is bedoeld om in de bres te springen voor stichting TWES. Zij die dit willen kunnen hier (liefst zonder klagen…) hun financiële donatie in doen.
Stichting TWES probeert met klaagliederen of klaagmuziek dit protest op te luisteren. En zal aan iedereen die dat wil, informatie verstrekken over het werk van TWES."
De eerste actie was op dinsdagavond 17 januari van 18.00 tot 20.00 uur en de tweede vindt plaats op donderdagavond 19 januari, eveneens van 18.00 tot 20.00 uur. "Voor deze acties zijn meerdere media uitgenodigd, waaronder televisieomroepen. Wij verwachten dat verschillende aanwezig zullen zijn."
Alternatief plan
Politiek Bergen op Zoom heeft van het college van B&W het voorstel ontvangen om € 7.500 subsidie te geven aan de Stichting Tussen Wal en Schip, onder voorwaarde dat de gemeente inzicht krijgt in de dossiers van alle cliënten van deze stichting. Als het aan wethouder Piet van den Kieboom (PvdA) ligt, moet TWES op termijn overbodig worden gemaakt.
"Dit voornemen juichen we toe", laat SP-lid Wim Zaal weten. Alleen moet het volgens hem op een andere manier dat voorgesteld.
De socialisten dienen een alternatief plan in dat volgens de SP wél tot opheffing van de stichting kan leiden. Wim Zaal: "Wij stellen voor om, zonder aanvullende eisen, voldoende subsidie te verstrekken om de problematiek voor 2006 op te lossen, en tegelijkertijd een werkgroep armoedebestrijding in te stellen. Deze werkgroep gaat vervolgens binnen zes maanden allerhande concrete mogelijkheden inventariseren om het gemeentelijke armoedebeleid te verbeteren.
Daarna kan eind 2006 (rond de gemeentelijke begrotingsbehandeling) door de raad uit alle ideeën worden gekozen hoe het gemeentelijke armoedebeleid vanaf 2007 moet worden verbeterd, zodanig dat binnen enkele jaren de Stichting Tussen Wal en Schip overbodig wordt."
Structureel verbeteren
In de werkgroep dienen niet alleen ambtelijke en politieke vertegenwoordigers van de gemeente te zitten. Zaal: "Ook andere instellingen, zoals de Stichting Tussen Wal en Schip, de WWB-cliëntenraad en het Platform Minima moeten worden uitgenodigd om mee te denken.
Zij kunnen een duidelijk beeld geven van de problemen waar de minima in de praktijk tegen aanlopen. Omdat ook werkenden met een inkomen tot modaal het steeds moeilijker krijgen om rond te komen, moeten de ideeën zich niet alleen fixeren op uitkeringsgerechtigden maar moet het probleem breder worden bekeken", geeft de SP'er aan.
"Volgens ons is dat de enige manier om het gemeentelijke armoedebeleid structureel te verbeteren, zodat de aanwezigheid van een van de grootste voedselbanken van Nederland binnen enkele jaren niet meer nodig zal zijn."
Kritiek op collegeplan
De SP heeft kritiek op het plan van het college van B&W.
"De eis om inzicht te krijgen in alle dossiers is onredelijk, en gaat waarschijnlijk tegen alle privacywetgeving in. De gebruikers van de voedselbank hebben al hun privé-gegevens in vertrouwen gegeven aan de voedselbank, die ze nu zonder hun toestemming moet doorgeven aan de gemeente.
De voedselbank wordt zo gedwongen om een onmogelijke keus te maken. Of het vertrouwen van de gebruikers beschamen, of in geldnood blijven.
Indien de voedselbank ingaat op de eis, zal dit een sterk negatief effect hebben. Mensen zullen de Stichting Tussen Wal en Schip gaan zien als een verlengstuk van de gemeentelijke sociale dienst, en zich mogelijk niet meer aan durven melden.
In dat geval valt ook het laatste redmiddel voor deze mensen weg. De gevolgen daarvan zullen we voor u toch niet hoeven te schetsen?
Zelfs indien het college er in slaagt om de huidige gebruikers uit de armoede te helpen, is dit slechts een incidenteel lapmiddel.
Zodra de huidige 240 gezinnen zijn geholpen, zullen de volgende 240 zich al gemeld hebben. De enige methode is het armoedebeleid structureel effectief te verbeteren, zodat de mensen weer voldoende hulp kunnen krijgen van de gemeente, en niet meer bij de voedselbank hoeven aan te kloppen."