h

SP wil 'spreekbuis' Bergse bevolking zijn

Foto: BNde Stem

Volgens voorzitter Ingrid Lucas staat er een 'goed, krachtig bestuur'. ,,En we hebben daaromheen een kern van rond de twintig leden. We hebben de tijd genomen om een krachtige afdeling neer te zetten om herhaling van zoveel jaar geleden te voorkomen. Het fundament is gelegd. We laten ons weer zien."

De partij steekt nu tijd in de samenstelling van de kieslijst. Want voldoende gekwalificeerde kandidaten zijn essentieel om goedkeuring van het landelijk bestuur te krijgen.

Alle potentiële raadsleden volgen zes opleidingsdagen waarin ze ingewijd worden in bijvoorbeeld de kunst van het debatteren. ,,Bekeken wordt eveneens of het geschikte kandidaten zijn. Medio mei/juni doen we het verzoek aan het landelijke bestuur om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. We hebben er vertrouwen in dat we hun zegen krijgen", aldus Lucas.

Of Lucas zelf een gooi doet naar een raadslidmaatschap, weet ze nog niet. Met name haar gezondheid speelt daarbij een rol. ,,Als je het doet, dan moet je in staat zijn om je er volledig aan te wijden. En dan leg ik de rol van voorzitter neer. Die dubbelrol kan echt niet."

Saillant detail is dat Andreas destijds wel die beide functies combineerde.

Het verkiezingsprogramma wordt geschreven na een uitgebreide volksraadpleging. Partijleden interviewen daartoe mensen op straat en gaan in een aantal gevallen letterlijk van deur tot deur. ,,Aan de hand van wat mensen willen, schrijven we ons programma. We zijn er namelijk voor de hele Bergse bevolking. Jong, oud, rijk, arm. Dat maakt ons niet uit."

Dat klinkt bekend, Ton Linssen van Lijst Linssen heeft het afgelopen jaar 'stadsgesprekken' gehouden waarmee hij eveneens een thermometer in de Bergse bevolking stak. Lucas: ,,Het verschil is dat we echt naar de mensen toegaan en geen mensen uitnodigen om bij ons langs te komen."

Buiten wat de Bergse bevolking wenst, heeft de partij zelf ook een aantal prioriteiten. Die zijn: openhouden van de buurthuizen ('van deze huiskamers in een wijk wordt gretig gebruik gemaakt'), bestrijding van leegstand in het centrum en de winkelcentra ('door verlaging van huren en doorvoeren van meer diversiteit in het aanbod') en 'een menswaardig WMO-beleid'. Met name dat laatste gaat Lucas aan het hart. ,,Heel veel mensen zijn hun huishoudelijke hulp kwijt, terwijl er miljarden overblijven van de WMO-gelden. Die verdwijnen nu in een algemene pot waaruit bijvoorbeeld wegenonderhoud wordt gefinancierd. Reserveer dat geld en steek het in de zorg."

De SP-voorzitter maakt zich ook boos over bepaalde regels die aan inhuur van huishoudelijke hulp zijn verbonden.

,,Als de hulp op vakantie gaat, krijg je de eerste week geen vervanger. Maar je betaalt er wel voor. Als je in het ziekenhuis ligt of je op vakantie bent, blijft de hulp doorlopen. Pas na zes weken kun je dat stoppen en houdt de betaling op. Ik vind dat echt bezopen. Dus als het aan mij ligt, nemen we hierover iets op in ons verkiezingsprogramma."

De laatste keer dat de SP in de Bergse raad zat, had de partij één zetel. Nu mikken de socialisten op twee. ,,Uiteraard willen we er zoveel als mogelijk, maar twee zetels lijken me reëel."

En in hoeverre is de SP in voor een plekje op het pluche?

,,We sluiten niets uit, maar deel uitmaken van een coalitie is wat ons betreft geen noodzaak. Vier jaar in de oppositie past ons ook. We moeten vooral de spreekbuis zijn van de inwoners van Bergen op Zoom zijn. Dat is het allerbelangrijkst."

U bent hier