h

Is uitgaan in Bergen op Zoom nog veilig?

18 maart 2005

Is uitgaan in Bergen op Zoom nog veilig?

Uitgaan In Bergen op Zoom is, volgens de SP, in het algemeen nog veilig. Wel zien ook wij dat het aantal incidenten helaas toeneemt. Veiligheidsmaatregelen zijn dus ook in Bergen op Zoom nodig.

Maar dat moeten geen schijnoplossingen zijn, waarbij alle jongeren al bij voorbaat als verdacht worden beschouwd. Een typisch voorbeeld daarvan is de identificatieplicht. Regelmatig staan agenten alle jongeren (b.v. onderweg naar school) te controleren, of ze wel een identiteitsbewijs bij zich dragen. Dit levert natuurlijk geen enkele bijdrage aan het voorkomen van "overlast" of "crimineel gedrag". Het levert alleen maar irritaties op, zeker als er ook nog boetes worden uitgedeeld. Stoppen dus met die onzin!

De uren die deze agenten hieraan besteden kunnen beter in de avonduren worden ingezet, om de veiligheid in de stad te verzekeren. En dan niet alleen in het centrum, zoals nu gebeurt, maar ook in de omliggende wijken. Juist in de buitenwijken is aan het eind van een stapavond regelmatig overlast en vandalisme. En dan zijn er te weinig agenten beschikbaar om daar de orde te handhaven.

Overigens, een (wijk)agent is maar een zeer beperkt deel van zijn tijd daadwerkelijk op straat te vinden. De rest van de tijd doet hij administratief werk, vergaderen en voorlichting geven. Ook dat moet veranderen, de agenten moeten meer op straat zijn om de veiligheid te verhogen, vooral in het weekend.

Dit alles blijft natuurlijk wel symptoombestrijding, en leidt niet tot een structurele oplossing van het probleem. De achtergrond van het probleem is vaak van sociaal-economische aard. In het SP-boek 'Alles kids? Plan van de jeugd' valt hier meer over te lezen.

U bent hier