h

Gemeenten niet blij met verbeteringen in WMO?!

17 februari 2006

Gemeenten niet blij met verbeteringen in WMO?!

Afgelopen dinsdag, 14 februari, heeft de Tweede Kamer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) aangenomen. Deze wet vervangt per 1 januari 2007 o.a. de Wet Voorziening Gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet. Ook de thuiszorg - die nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) valt - wordt via de WMO een taak voor de gemeente.

Zoals bekend is de SP geen voorstander van de voorgestelde WMO, omdat deze rechtsongelijkheid en willekeur in de hand werkt. Ook nodigt de WMO gemeenten uit om zeer terughoudend te zijn met het verlenen van zorg, en zo geld over te houden.

Agnes Kant heeft in de Tweede Kamer daarom 36 moties en amendementen ingediend, om het recht op zorg voor iedereen te garanderen. Helaas zijn er maar 5 van haar voorstellen aangenomen. Gelukkig zijn er ook nog enkele wijzigingsvoorstellen van andere partijen aangenomen, zodat de rechten en inspraakmogelijkheden voor de burgers toch iets beter zijn geworden.

Tot onze verbazing lazen we echter in VNG-magazine, het weekblad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een artikel waaruit blijkt dat zij "namens de gemeenten" juist niet blij zijn met deze verbeteringen.

Voor de SP Bergen op Zoom is dat een onbegrijpelijk standpunt. Een goede en sociale invoering van de WMO is voor ons een speerpunt. Alle maatregelen die kunnen voorkomen dat de WMO, net als de nieuwe bijstandswet (WWB) een gemeentelijke melkkoe wordt, juichen we toe.

Het geld voor de WMO moet worden besteed aan zorg en welzijn, niet aan b.v. lantaarnpalen of prestigeobjecten. Gemeenten zijn er toch om goed voor haar burgers te zorgen, en niet om geld te besparen?

U bent hier