Verschil in lasten is enorm
Verschil in lasten is enorm
De willekeur in gemeentelijke woonlasten en tarieven is groot en moet worden aangepakt, vindt de detailhandel. Uit een vergelijking blijkt dat de gemeentelasten in Zuidwest-Nederland honderden euro’s uiteen lopen.
Baarle-Nassau en Terneuzen zijn met rond 400 euro per jaar het goedkoopst. Wonen in de duurste gemeente, Bergen op Zoom, kost bijna het dubbele. Dat heeft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) becijferd.
Absurde stijgingen
Daarnaast publiceerde de Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) deze week een lijstje ‘absurde tariefstijgingen’. Aan de grote willekeur moet een einde komen, vindt de raad.
Voor meerpersoonshuishoudens zijn de totale kosten in Terneuzen en Steenbergen het laagst. Voor die groep belopen alle gemeentelijke lasten samen in Zuidwest-Nederland tussen 421 en 726 euro.
Alphen en Chaam spant bij de meerpersoonshuishoudens de kroon; opvallend is dat buurgemeente Baarle-Nassau een van de goedkoopste is. Ook Rucphen, Woensdrecht, Roosendaal, Bergen op Zoom en Halderberge zijn met meer dan 650 euro duur. Voor eenpersoonshuishoudens zijn de verschillen nog groter. Baarle-Nassau en Terneuzen rekenen rond 390 euro, Bergen op Zoom bijna het dubbele.
Die enorme verschillen zijn niet uit te leggen, vindt woordvoerster Suzanne van Paridon van de RND. Niet enkel zijn de absolute verschillen groot, ook blijkt dat tientallen gemeenten dit jaar ‘absurde’ tariefsverhogingen hebben doorgevoerd.
De RND zegt overstelpt te worden met klachten van winkeliers. In de categorie absurde stijgingen spant Nijmegen de kroon. De rioolheffing is daar sinds 1 januari gebaseerd op de waarde van het pand. „Dat leidt tot stijgingen van honderden procenten“, aldus Van Paridon. Heerlen heeft de slijtersvergunning verdubbeld in prijs en in Eindhoven moeten winkeliers plots 514 euro betalen voor reclame achter hun etalageruiten.
Gemiddeld stijgt het gemeentelijke rioolrecht in Nederland dit jaar met 8,2 procent en de reinigingsheffing met 1,6 procent. Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor de inflatie.
De Onroerende Zaakbelasting (OZB) voor gebruikers van woningen is afgeschaft. Maar het gemiddelde OZB-tarief voor eigenaren van woningen ligt 1,6 procent hoger dan vorig jaar. Eigenaren van woningen in Drimmelen betalen de minste OZB, namelijk 1,78 per 3000 euro economische waarde van het pand. Ook in Geertruidenberg, Gilze en Rijen en Zundert ligt dat tarief nog onder de 2 euro. Opvallend is dat de Zeeuwse gemeenten over het algemeen lage aanslagen opleggen, maar dat de OZB-tarieven er fors hoger zijn.
In Zuidwest-Nederland spant Goes de kroon. Daar moet 3,41 per 3000 euro waarde worden betaald, in Terneuzen 3,04 euro. Hulst en Sluis zijn met respectievelijk 2,2 en 2,3 euro beduidend goedkoper. Dure West-Brabantse gemeenten zijn Steenbergen, Oosterhout, Etten-Leur en Woensdracht waar het tarief naar tussen de 2,25 en 2,5 euro loopt. De OZB-tarieven in de overige gemeenten ligt rond de 2 euro.
De Zalmsnip is in 2005 afgeschaft, maar 23 gemeenten in Nederland geven een heffingskorting.
Het Noord-Hollandse Wester-Koggenland geeft met 100 euro de hoogste korting. In Zuidwest-Nederland komen enkel inwoners van de Zeeuwse gemeenten Kapelle en Schouwen voor een korting in aanmerking van respectievelijk 25 en 13,5 euro.
Het Ministerie van Financien wil geen commentaar geven op de grote prijsverschillen in gemeentelijke lasten. „Die zijn een zaak van de lokale politiek“, aldus een woordvoerder.
De RND vindt dat grote verschillen moeten worden aangepakt. „De stijgingen en nieuwe heffingen stroken niet met de belofte van de regering om hier juist het mes in te zetten. We hopen dat de Tweede Kamer actie onderneemt tegen de willekeur van de gemeenten", zegt Paridon.
De Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) gaat op initiatief van de SP onderzoek doen naar de stijgende lokale lasten en wat er tegen gedaan kan worden. „Ik heb de indruk dat mensen via de gemeentelijke lasten de bezuinigingen van het Rijk aan het betalen zijn,“ stelt Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid voor de SP.
De PvdA zoekt de oorzaak van grote lastenverschillen in het gedeeltelijk afschaffen van de OZB. „Wij stellen voor de hele OZB in een keer te vervangen door een andere, eenvoudige lokale belasting,“ aldus Kamerlid Thea Fierens.
- Zie ook:
- Wonen