h

H'onderdak in de commissie Burger en Bestuur

13 september 2013

H'onderdak in de commissie Burger en Bestuur

De actie voor het behoud van dierenopvang h'onderdak doet in Bergen op Zoom inmiddels het nodige stof opwaaien. Donderdag 12 september j.l. was er in de commissie vergadering Burger en Bestuur naast de vragen uit de raad ruimte om toelichting te geven. H'onderdak en Thea van der Leur maakte gebruik van de mogelijkheid en dit zorgde voor tal van verontwaardigde reacties uit de raad. Wethouder Ad van der Wegen beloofde een overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen 10 jaar. De raad buigt zich vervolgens over de stukken en volgende maand zal er wederom een behandeling plaats vinden in de commissie.

Thea, wie zich inzet voor de dierenopvang sprak als burger in op verzoek van het college om haar ingezonden brief toe te lichten. H'onderdak zelf maakte ook gebruik van de mogelijkheid. Het resultaat was een stroom aan vragen en verontwaardigde raadsleden. Het lijkt er op dat alles wat maar mis kan gaan in communicatie ook daadwerkelijk mis is gegaan.
Zo'n 10 jaar geleden is er een plan gelanceerd voor de ontwikkeling van het gebied waar de dierenopvang gehuisvest is. "Fun City" was door een aannemer op de kaart gekregen en die zouden contractueel zorg dragen voor de verplaatsing van h'onderdak. Het kon niet op in die tijd, maar helaas keerde de werkelijkheid zich tegen de plannen, ze werden terug getrokken. In het kader van de verplaatsing had de gemeente in samenspraak hun oog laten vallen op een locatie aan de Ruytershoveweg en heeft deze aangekocht. Deze is al jaren in het bezit van de gemeente zonder dat er iets mee gebeurt, op anti-kraak na. Twee plannen zijn ingediend door h'onderdak, maar deze zijn beide afgekeurd door de gemeente.
Een nieuw plan voor gebiedsontwikkeling kwam in zicht met "De Zeeland", een villawijk en meubelboulevard. Er werd met de nieuwe aannemer GEBRI afgesproken dat ook zij zorg zouden dragen voor de verplaatsing. Er is echter nooit een duidelijke communicatie geweest tussen de aannemer en de dierenopvang. Vragen die h'onderdak schriftelijk stelde aan de gemeente bleven onbeantwoord.
Daar de erfpacht van het huidige terrein afloopt heeft de voormalig burgemeester in zijn plicht opvang te realiseren voor zwerfdieren (gevonden en verloren voorwerpen) een contract getekend met Arduin te Roosendaal, een asiel/pension/fokker waar we inmiddels een zwartboek van hebben aangeboden. Dit laatste moesten h'onderdak, de inwoners van Bergen op Zoom en tal van bestuursleden uit de media vernemen. Sommige pas na de start van de actie die de SP heeft opgezet voor het behoud.

Een bijna unanieme raad ondertekend het belang van een plaatselijke dierenopvang en heeft dan ook vele vragen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. H'onderdak doet zoveel meer dan alleen de wettelijke verplichting zorg te dragen voor opvang van zwerfdieren. Zij zijn gecertificeerd frettenopvang, staan onder toezicht van de dierenbescherming, bieden pension, stageplaatsen, knuffelprojecten, educatie aan scholen, ruimte voor reclassering, opleidingsplaats voor geleidehonden en een 24/7 dierenambulance die al jaren een goede samenwerking kent met diverse dienstverleners als politie, brandweer en Rijkswaterstaat. Mensen weten de weg te vinden naar de medewerkers.

Naast de burgemeester (veiligheid) zijn 2 wethouders verantwoordelijk voor deze kwestie, één voor (dieren)welzijn en één voor de financiën. Hier gaat het al mis in communicatie. Daarnaast is de raad slecht voorgelicht over de stand van zaken en de beslissingen. H'onderdak zelf is helemaal niet ingelicht.
Daar dit inmiddels 10 jaar lopende dossier vol staat met vraagtekens heeft de commissie om uitleg gevraagd van wethouder Ad van der Wegen (welzijn). Hij heeft toegezegd een chronologisch overzicht te geven van de gebeurtenissen. Volgende maand buigt de commissie zich dan wederom over het vraagstuk. Uit reacties blijkt dat ook GEBRI zich bereid heeft getoond een bijdrage te leveren, maar dit is helaas tot hier toe onbekend gebleven. Of er in het kader van behoorlijk bestuur teruggekomen kan worden op het contract wat is gesloten met Arduin wordt ook (juridisch) bekeken.

Wij zullen het zeker volgen en blijven ondertussen doorgaan met onze actie. Op tal van plaatsen in de regio kunt u uw handtekening zetten voor behoud van de dierenopvang. Ook is er de mogelijkheid om online te tekenen op http://petities.nl/petitie/behoud-dierenopvang-honderdak.
5 Oktober, tijdens de open dag van de dierenopvang willen we de ingezamelde handtekeningen overhandigen aan wethouder van der Wegen, wij wachten nog op zijn reactie.

behoud honderdak

H'onderdak heeft inmiddels alle stukken openbaar gemaakt op hun website. Deze zijn in te zien op de site van h'onderdak.

 

Dierenopvang h'onderdak

 

U bent hier