Wie wordt er beter van arbeidsmigratie?
bron foto: artikel De Gelderlander
Door: Esmee de Koning
Deze ervaring vat de problemen met arbeidsmigratie perfect samen. Haar werkgever was ook haar huisbaas. Dit wordt vaak gebruikt als argument dat de werkgever goed voor zijn werkkrachten zorgt, maar we staan er niet genoeg bij stil hoeveel macht dit deze bedrijven geeft over zijn werknemers. Die zich al in een hele kwetsbare positie bevinden in een vreemd land waar ze de taal niet spreken en het land niet kennen. Hoe kan iemand zich op deze manier op zijn rechten beroepen op de werkvloer of in zijn woning?
Foto van een arbeidsmigrantenwoning aan de Seringstraat in Bergen op Zoom
In deze woningen worden zoveel mogelijk arbeidsmigranten gestopt, die het moeten doen met een kleine kamer, terwijl de woning niet meer beschikbaar is voor een woningzoekende. Overlast wordt ook wel eens als een probleem van arbeidsmigratie in wijken beschreven, maar de echte overlast voor de gemeenschap komt van de woningen die niet meer beschikbaar zijn, werkplekken die niet meer vrijkomen omdat ze ingevuld worden door goedkope werkkrachten en de druk op de sociale voorzieningen.
Arbeidsmigratie in de huidige vorm leidt tot mensonwaardige situaties voor de migranten, overlast voor de gemeenschap, en winst waar de bedrijven en uitzendbureaus van profiteren. Van ongecontroleerde arbeidsmigratie worden alleen zij die er flink aan verdienen beter.